Wortelcake met noten en rozijnen

Wortelcake met noten en rozijnen

Deze wortelcake met noten en rozijnen is een heerlijk bij de koffie of om mee te nemen als tussendoortje. Al eens eerder maakte ik een ‘echte’ carrotcake met zo’n lekkere smeuïge topping. Dit keer ging ik voor een variant die ook gewoon op een doordeweekse dag mee naar het werk te nemen is.

Deze ingrediënten maken je wortelcake net wat voedzamer

Om te beginnen natuurlijk de wortel. We eten massaal te weinig groente, dus wat extra groente verwerken in je tussendoortje kan nooit kwaad. Ik gebruik in mijn recepten altijd volkorenmeel, omdat dit rijk is aan voedingsvezel. Daarnaast het ‘geheime’ ingrediënt van dit recept is een klein blikje kikkererwten. Deze peulvruchten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Kikkererwten zijn daarnaast rijk aan vezels, ijzer en B-vitaminen. Kortom, een hele goede toevoeging aan dit recept. Het klinkt misschien een beetje spannend, maar het doet absoluut geen afbraak aan de smaak. Deze wortelcake is lekker zoet en kruidig.

Ingrediënten

  • 200 gram geraspte wortel
  • 150 gram volkorenmeel
  • 150 gram dadels
  • 3 eieren
  • 130 gram kikkererwten (klein blikje)
  • 100 gram rozijnen
  • 75 gram gemengde noten
  • 30 gram roomboter/kokosolie
  • 1 el limoensap
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 tl koekkruiden
  • 2 tl kaneel

Bereiding

  1. Laat de rozijnen een kwartiertje weken in warm water.
  2. Rasp de wortel met de hand of in een keukenmachine. Ik had met één flinke winterpeen voldoende voor het recept van deze cake.
  3. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Doe vervolgens de kikkererwten, de dadels, het limoensap en één van de eieren in de keukenmachine en maal dit kort (het hoeft geen gladde massa te worden).
  4. Hak de noten, dit kun je ook in de keukenmachine doen of door er met een deegroller overheen te rollen.
  5. Doe de geraspte wortel, gehakte noten, de rozijnen, kaneel, koekkruiden, en het kikkererwten-dadel mengsel in een beslagkom, roer alles goed door elkaar met een houtenlepel.
  6. Voeg daarna ook de laatste twee eieren en het volkorenmeel toe, roer alles nogmaals door.
  7. Smelt de boter of kokosolie en voeg dit ook toe aan het beslag. Roer tot slot het bakpoeder door het beslag.
  8. Bekleed je bakblik met een vel bakpapier, zo krijg je de cake altijd netjes uit de vorm. Garneer eventueel met wat extra geraspte wortel en amandelschaafsel.
  9. Zet de wortelcake met noten en rozijnen ongeveer 50 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.

Maak jij dit recept? Deel het op Instagram met #healtbyhanneke

Een iets feestelijkere variant van de wortelcake maken, probeer dan deze carrotcake met pecannoten en lemon curd.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Wortelcake met noten, rozijnen en kikkererwten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu