Speculaascake met ricotta en amandelen Recepten / Zoete koek

Als de dagen weer donkerder worden slaan we weer aan het bakken en komen de koek- en speculaaskruiden weer uit de kast. Veel van die lekkernijen met speculaas zijn echte caloriebommen. Ik heb mijn uiterste best gedaan een redelijk verantwoorde cake te bakken. Dat is gelukt en deze speculaascake is nog heerlijk ook! 

Smeuïge speculaascake met ricotta

Veel mensen denken dat ricotta een kaas is, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een bijproduct wat overblijft tijdens het maken van kaas. Tijdens het maken van kaas blijft er wei over. Dit wordt nogmaals gekookt en zo is het product ricotta ontstaan. Een voordeel van ricotta is dat het laag is in zout- en vetgehalte. Wat ricotta een stuk verantwoordere keuze maakt dan bijvoorbeeld roomkaas. Ricotta zorgt er wel voor dat deze speculaascake lekker smeuïg word, de dadels maken de cake lekker zoet en de amandelen zorgen voor een beetje bite. Geweldige combinatie, al zeg ik het zelf!

Ingrediënten

  • 150 gram speltmeel
  • 200 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 8 gewelde dadels
  • 25 gram amandelen
  • 3 el honing
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • Amandelschaafsel (optioneel)
  1. Meng met een houten lepel de ricotta en de eieren in een kom.
  2. Snijd de gewelde dadels in kleine stukjes.
  3. Maak de amandelen klein door er met een deegroller overheen te rollen.
  4. Voeg alle ingrediënten toe aan je beslagkom met daarin de eieren en de ricotta behalve het amandelschaafsel.
  5. Schep het beslag goed om, tot het één geheel is.
  6. Schep het beslag in een (silicone)cakeblik en garneer met amandelschaafsel.
  7. Zet de cake 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Tip: doe je siliconebakblik in een RVS bakblik zodat de cake niet breed uitzakt.
Maak jij dit recept? Deel het op Instagram met #healtbyhanneke

Lekkere recepten voor de koude dagen? Probeer ook deze pompoenmuffins met appel en koekkruiden.

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram


Hanneke Kuipers

Comments

  1. Ziet er weer heerlijk uit Hanneke! Een vraagje. Wijnsteenbakpoeder, waar koop je dat?

  2. Oh dat ziet er zo lekker uit! Ik ga het dit weekend snel uitproberen! Zou je de dadels ook door rozijntjes kunnen vervangen?

    • Of je dadels kunt vervangen door rozijnen, ik durf het je niet te beloven… Ze zijn wel zoet, dus in dat opzicht een goede vervanger. Als het je het toch gaat proberen hoor ik graag of het gelukt is!

      Gr. Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.