Ovenschotel met aubergine en witte kaas Diner / Recepten

Deze vegetarische ovenschotel met aubergine en witte kaas is een variant op een al bestaand recept. Het originele recept komt van de website leuke recepten en heet ovenschotel met feta en aubergine. Ik vind het enorm moeilijk me aan een recept te houden, dus het is een eigen leven gaan leiden. We eten deze ovenschotel regelmatig en ik kreeg er wat vragen over op Instagram, daarom besloot ik mijn eigen vegetarische variant van dit recept uit te werken.

Een vegetarische variant van deze ovenschotel met aubergine

We proberen al een tijdje wat minder vlees te eten. Een hele eenvoudige manier om dat te doen is door in recepten waar uitgebakken gehakt in voorkomt het vlees te vervangen door vegetarisch gehakt. Je proeft het verschil nauwelijks. Deze vleesvervanger bevat stukken minder (slechte) vetten en is wel erg rijk aan eiwitten. Nog een voordeeltje, het is nog eens goedkoper ook nog. Ik voeg aan mijn eigen recept nog wat extra verse tomaat toe en heb de feta vervangen door witte kaas. Niet zo zeer omdat ik feta niet lekker vind, maar ik ben erachter gekomen dat witte kaas een stuk langer goed blijft in de koelkast. Telkens als ik een groot blok feta in huis had gooide ik de helft weg omdat het niet meer goed was, zo zonde! En die pijnboompitten? Je zult proeven dat dit een geniale toevoeging is!

Met dit recept zet je een ovenschotel voor twee personen op tafel.

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 100 gram vegetarisch gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 gram witte kaas
  • 1 ui
  • 2 el rode pesto
  • 5 gram pijnboompitten
  • Gedroogde tijm
  • Peper & zout
  • Vloeibare boter om in te bakken

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer één centimeter dik.
  2. Gril de plakken aubergine in een grillpan of koekenpan. Leg de plakken aubergine als ze wat zacht zijn geworden door het bakken op een snijplank en snijd ze doormidden.
  3. Snijd de ui en de tomaatjes fijn, bak ze kort in een wokpan. Voeg daarna het vegetarisch gehakt, pesto en tomatenblokjes toe.
  4. Breng de tomatensaus op smaak met tijm, peper en zout zodra de saus warm is.
  5. Giet de tomatensaus in een ovenschaal en steek de halve plakken aubergine rechtop in de saus.
  6. Verkruimel vervolgens de witte kaas over je ovenschotel met aubergine en voeg tot slot ook de pijnboompitjes toe.
  7. Zet de ovenschotel met aubergine en witte kaas ongeveer 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.

Tip: Serveer met wat bruin stokbrood of een frisse salade als je echt op de healthy toer wilt gaan.

Maak jij dit recept? Deel het op Instagram met #healtbyhanneke

 

Op zoek naar meer lekkere koolhydraat arme ovenschotels? Check de aubergine met kip en pesto-yoghurtsaus uit de oven

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Vegetarische ovenschotel met aubergine en witte kaas


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.