Havermoutkoeken met rozijnen en anijs

Havermoutkoeken met rozijnen en anijs

Het was zondag, ik wilde iets bakken maar het mocht niet te moeilijk zijn. Ik dook de kast in om te kijken wat ik nog had staan en ineens een uur later zaten we op de bank met koffie en een schaaltje havermoutkoeken met rozijnen en anijs. Als ze net uit de oven komen zijn ze aan de buitenkant lekker knapperig en aan de binnenkant nog een beetje zacht. Heerlijk!

Havermoutkoeken met extra eiwitten en vezels

Sinds de ontdekking van de zwarte bonen brownie ben ik fan van bakken met peulvruchten. Wanneer je peulvruchten toevoegt aan een baksel proef je dat eigenlijk nooit, maar het zorgt er wel voor dat je recept wat extra eiwitten en vezels bevat. Dat maken de voedingswaarden van deze lekkere havermoutkoeken toch net wat mooier. Hoe kom ik bij anijs in dit recept? Ik trok het keukenkastje open en zag daar ineens anijssticks staan. Het geeft deze koeken net een wat andere twist, waar ik zelf heel blij mee ben.

Met dit recept bak je ongeveer tien havermoutkoeken met rozijnen en anijs.

Ingrediënten

  • 175 gram havermout
  • 125 gram kikkererwten uit blik
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram dadels
  • 25 gram lijnzaad
  • 25 gram roomboter of kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 el bakpoeder
  • 2 anijsstaafjes
  • 2 tl kaneel

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten af en laat ze daarna goed uitlekken.
  2. Doe de kikkererwten, dadels, eieren, de boter of kokosolie, anijspoeder en kaneel in de keukenmachine. Mix dit tot er een gladde massa ontstaat.
  3. Schep het mengsel in een beslagkom en voeg ook de havermout, rozijnen en lijnzaad aan toe. Roer het geheel vervolgens door met een houten lepel.
  4. Zeef het bakpoeder over het deeg en roer het er vervolgens doorheen.
  5. Bedek je ovenplaat met bakpapier. Maak  vervolgens ongeveer tien niet tien havermoutkoeken van het deeg, zorg dat de koekjes niet te dun zijn.
  6. Zet de koeken 20-25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  7. Laat de havermoutkoeken even afkoelen op een rekje, zodat ze ook aan de onderkant hun warmte en vocht kwijt kunnen tijdens het afkoelen.

Geniet van je koekje bij de koffie!

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Havermoutkoeken met rozijnen, kikkererwten en anijs

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wat zijn anijsstaafjes? Ik ken alleen anijssterren en de groene anijszaadjes…

    1. Wat vroeger anijsblokjes waren (voor in de melk) zijn nu staafjes geworden, volgens mij staan ze in de buurt van de koffie in de supermarkt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu