Pindakoeken met havermout en vijgen Recepten / Zoete koek

Nadat ik in een café een mini pindakoekje bij de koffie kreeg wist ik meteen, ik ga thuis pindakoeken bakken. De eerste versie zag er prachtig uit toen ze de oven uit kwamen. De smaak was helaas wat minder, te veel meel en te weinig zoet. Een heel fotogeniek misbaksel. Gelukkig kan ik jullie een versie twee van deze pindakoeken met havermout en vijgen presenteren. Zo zie je maar hier gaat ook niet alles de eerste keer goed.

Pindakoeken met havermout en volkorenmeel voor extra vezels

Bijna alle soorten voorverpakte koeken in de winkel bevatten geen tot weinig vezels. Aangezien veel mensen te weinig voedingsvezel binnenkrijgen op een dag vond ik dat een mooie aandachtspuntje bij de ontwikkeling van dit recept. Om deze reden heb ik havermout en volkorenmeel gebruikt, zodat een lekkere koek bij de koffie ook nog een klein beetje bijdraagt aan de dagelijkse behoefte van ons lichaam. Ik ben zuinig geweest met roomboter, om de koeken wat verantwoorder te maken dan voorverpakte koeken.

Met dit recept maak je zes pindakoeken.

Ingrediënten

  • 75 gram havermout
  • 50 gram volkorenmeel
  • 50 gram ongezouten pinda’s
  • 5 gedroogde vijgen
  • 3 el honing
  • 25 gram roomboter
  • Snufje kaneel

Bereiding

  1. Hak tweederde van de pinda’s fijn met een groot mes op een snijplank.
  2. Snijd vervolgens de vijgen in kleine stukjes.
  3. Doe de gehakte pinda’s, vijgen, havermout, volkorenmeel, roomboter (op kamertemperatuur), honing en kaneel in een beslagkom. Kneed tot je een mooi deeg hebt.
  4. Verdeel je koekjesdeeg in zeg gelijke bolletjes. Druk de bolletjes plat tot een koekje tussen je handpalmen. Leg de koeken op een met bakpapier bedekte bakplaat. Druk de laatste pinda’s in de koeken.
  5. Bak de koeken goudbruin in 20 tot 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

De koeken zijn het lekkerst als ze helemaal afgekoeld zijn.

Maak jij dit recept? Deel het op Instagram met #healtbyhanneke

 

Ook lekker deze kokoskoekjes met pinda’s en banaan.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

 

Pindakoeken met havermout en vijgen


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.