Bananenbrood met Griekse yoghurt, muesli en walnoten Recepten / Zoete koek

Welkom weer op de blog van 101 bananenbroden. Ik kan er niks aan doen dat mijn blog zoveel recepten voor bananenbrood bevat. Ik laat mijn bananen altijd te rijp worden en dit is nu eenmaal mijn favoriete zelfgebakken tussendoortje.

Bananenbrood met een Grieks randje

Op een vrijdagavond aten we bij ons favoriete Griekse restaurant. Je zou denken niet de plek om inspiratie op te doen voor een bananenbrood, nou toch wel. We bestelden Griekse yoghurt met honing en walnoten als nagerecht. Om te delen ja, toch een klein beetje balans houden. De Griekse yoghurt was zo vol en stijf dat het leek alsof er bolletjes ijs op het bord lagen. Toch bracht het me op een idee. Boter maakt een cake of baksel vaak romig en draagt bij aan een mooie structuur, ineens kwam het idee in me op om deze ingrediënten in een bananenbrood te verwerken. Heel wat minder vet als boter, maar de Griekse yoghurt zorgt er in dit recept wel voor dat het bananenbrood een stuk smeuïger is dan de meeste eerder geprobeerde varianten. De muesli en noten zorgen voor wat extra bite en structuur, een goede combinatie dus! Gebruik voor dit recept dus een volvette variant, ik ben van mening dat het best kan omdat de meeste andere tussendoortjes een stuk onverantwoorder zijn. Ik gebruikte de goedkoopste Griekse yoghurt die ik kon vinden, omdat ik wist dat deze variant ook heel stijf is wat zorgt voor een lekker stevig beslag.

Ingrediënten

  • 2 grote rijpe bananen
  • 150 gram volkoren tarwemeel
  • 125 gram volle Griekse yoghurt
  • 50 gram muesli
  • 40 gram rozijnen
  • 30 gram walnoten
  • 2 el honing
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden

 

  1. Doe een paar walnoten en een klein beetje muesli in een schaaltje en bewaar dit om je bananenbrood later mee te versieren. Hak de overige walnoten grof.
  2. Ontdoe de bananen van hun schil en doe ze in een beslagkom. Pureer de bananen met een vork en roer er de Griekse yoghurt en honing doorheen.
  3. Voeg het volkoren tarwemeel, de muesli, de rozijnen, de grof gehakte walnoten, het bakpoeder, de kaneel en koekkruiden toe en roer met een houten lepel totdat er een mooi beslag ontstaat.
  4. Schep het beslag in een ingevet bakblik. Versier je bananenbrood met de muesli en walnoten die je in het begin van dit recept apart hebt gezet.
  5. Bak je bananenbrood 25-30 minuten in een op 180˚C voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of je bananenbrood gaar is. Kleurt de bovenkant erg donker, maar is de binnenkant nog niet gaar? Dek het bananenbrood dan af met een stukje aluminiumfolie.
  6. Laat het bananenbrood afkoelen buiten het bakblik, het liefst op een rooster.

 

Tip: vries wat plakjes bananenbrood in. Dan heb je later ook nog wat en je kunt ze per stuk ontdooien.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

 


Hanneke Kuipers

Comments

  1. Hoi Hanneke,

    Graag zou ik dit recept eens proberen, want het klinkt super lekker!
    Ik vraag me alleen nog af wat voor muesli je gebruikt hebt? Er zijn zoveel soorten!

    Alvast bedankt,

    Groetjes,
    Marijke

    • Hi Marijke,

      Wat leuk om te horen, ben benieuwd wat je er van gaat vinden! Ik heb in dit recept de meest eenvoudige muesli gebruikt die er is, van die losse vlokken met rozijnen (geen krokante).

      Veel bakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.