Ontspan! Gezond leven / Lichaam

Een overvolle agenda, met zowel zakelijke als privé aangelegenheden. Racen om van je werk naar huis te komen, snel eten en door naar de volgende activiteit. Allemaal leuke dingen, maar als je in bed ligt suist je hoofd nog. Lijstjes die je maakt in je hoofd met alles wat je moet en niet mag vergeten. Het lijkt wel een spelletje ‘ik ga op reis en neem mee…’, je hoofd begint namelijk steeds bij hetzelfde onderdeel van het lijstje wat je niet mag vergeten. Het houdt je uit je slaap en ’s ochtends voelt het alsof je een nacht hebt doorgehaald. Je batterij laadt niet goed meer op. Herken je dit gevoel?

Je werk heb je niet altijd in de hand, maar over je privé agenda ben jij de baas! Het valt niet altijd mee om al je sociale contacten te onderhouden, voldoende te sporten, het huis aan kant te houden en daarnaast ook nog de leukste versie van jezelf te blijven. Vergeet niet, echte vrienden blijven ook als je ze wat minder ziet. Een half uurtje gaan hardlopen is ook sporten en niet zo tijdrovend als naar de sportschool. Daarnaast een erg goede methode je hoofd even te legen. Een opgeruimd huis is prettig, maar is het echt nodig dat je iedere week alle etages van je huis stofzuigt én dweilt? Vergaat de wereld als de ramen niet gewassen worden? Nee, want dan waren we er al lang niet meer geweest.

Zorg dat je in bed geen lijstjes gaat maken in je hoofd. Noteer de dingen die je niet mag vergeten direct in een notitie in je telefoon (want die heb je altijd bij je) en zet indien nodig een alarm in je agenda. Weer heel wat redenen minder om wakker van te liggen!

Plan af en toe eens een avondje voor jezelf in je agenda. Je hoeft toch niet altijd een reden op te geven aan anderen waarom je geen tijd hebt? Gun het jezelf! Waak er voor dat je agenda overvol raakt en je nooit tijd hebt voor een spontaan avondje op het terras. In het weekend samen koken/eten met vrienden is ook een goede methode je sociale contacten te onderhouden. Je houdt overdag tijd over om je huis wel aan kant te krijgen of eens lekker met een boekje in de zon te gaan zitten.

Terwijl ik dit schrijf heb ik nog een hele waslijst af te werken, kortom: zelfreflectie. Ik ga snel mijn lijstje afwerken en het mezelf gunnen om een uurtje Smeris terug te kijken, zodat ik met een ‘leeg’ hoofd mijn bed in stap.

Geniet van je weekend!

Ontspan!


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.