Fermenteren kun je leren Inspiratie

In mijn beleving was fermenteren het inmaken van augurken en zuurkool. Toevallig had ik eerder die week gegoogeld op sojasaus en kwam erachter dat dit ook gefermenteerd is. Samen met mijn moeder ging ik naar een workshop fermenteren van Christian Weij – georganiseerd bij het Kempisch Bakkerijmuseum in Luyksgestel. Dit is de schrijver van het boek ‘Verrot lekker’. Ik ging vrij blanco naar deze workshop. Deze workshop leek me reuze interessant, maar ik keek al een beetje zuur bij het idee wat we zouden kunnen maken.

Groente
Al snel bleek dat fermenteren veel meer is dan een beetje zuurkool maken. 30 tot 40% van het voedsel dat we eten is gefermenteerd. Fermenteren gebeurt niet alleen om het langer houdbaar te maken, zoals ik dacht. Maar ook om bepaalde producten überhaupt eetbaar te maken voor de mens. De meest bekende vorm van fermentatie is door het toevoegen van melkzuurbacteriën. De slechte stoffen die normaal ons voedsel laten rotten worden vernietigd door de melkzuurbacterie. Zij zijn de enige die het overleven. Neem bijvoorbeeld witte kool, voeg zout en kruiden toe laat het staan, de koolhydraten worden omgezet in melkzuur en je hebt een tijdje later zuurkool.

Brood
Het maken van zuurdesembrood is ook een vorm van fermentatie. De starter wordt gemaakt met roggemeel. Een flinke eetlepel en een scheut water, dagelijks roeren en de starter voeden met 50 gram meel/bloem en 50 gram water. Ik ben mijn starter nog aan het opvoeren tot ik 600 gram heb. Vanaf dat gewicht ga je met de helft een brooddeeg maken. Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken en met name of het te eten is.

Zuivel
Daarnaast zijn er veel meer producten die gefermenteerd worden. Bijvoorbeeld crème fraîche, dit is super eenvoudig te maken. Neem een potje slagroom uit de supermarkt, voeg een eetlepel karnemelk toe en de volgende dag heb je ineens crème fraîche. Ga je vervolgens hevig schudden met deze pot crème fraîche dan zullen op den duur de karnemelk en de room zich van elkaar scheiden. Er blijft dan een dikke bonk room over in de pot. En tada: je hebt zelf boter gemaakt! Zo eenvoudig kan het dus zijn! Het enige is dat het wat tijd kost. Wil je dit zelf proberen, neem dan wel ‘Boerenland karnemelk’ of karnemelk van de locale boer. In de overige pakken zijn de melkzuurbacterie een halt toegeroepen, omdat de pakken in de winkel dan wat bol gaan staan. En ben eerlijk, die pakken koop je als consument niet. Er is jarenlang ingehamerd dat pakken die bol staan niet meer goed zijn. Bij karnemelk kan het dus geen kwaad.

Verrot lekker
Ik heb tijdens deze avond het boek ‘Verrot lekker’ gekocht. Een boek met veel recepten, uitleg en mooie foto’s. Het basis principe van fermenteren is niet moeilijk en het is in veel gevallen nog gezond ook. Veel tijd heb ik helaas nog niet gehad om er echt mee aan de slag te gaan, maar ik weet zeker dat ik er nog veel plezier aan ga beleven! fermenteren3

Zuurkool
Het roerbakken van witte kool met kerrie is één van mijn favoriete gerechten als ik weinig tijd heb. Vaak blijft de andere helft van de kool dan liggen en gaat helaas weg, omdat er schimmel op komt. Een goede oplossing tegen deze verspilling is om er zelf zuurkool van te maken.

Recept
Om dit recept te maken heb je een weckpot van 1 liter nodig en onderstaande ingrediënten.

  • ½ witte kool
  • 15 – 20 gram zout
  • 1 kleine ui
  • Peperbolletjes
  • Kerriepoeder (optioneel)

Doe de kruiden onderin de weckpot. Haal het buitenste blad van de zuurkool af en bewaar dit. Snijd de overige kool in hele fijne reepjes. Meng dit in een kom met 15 tot 20 gram zout per kilo kool. 15 gram is één afgestreken eetlepel. Gebruik niet minder zout, dan krijgen de verkeerde bacteriën een kans en zal er bederf optreden.

Doe de kool in de weckpot en laat dit een kwartiertje staan. Verwijder de rubber ring van de weckpot. Door het fermentatieproces komt er CO2 vrij en zal er druk worden opgebouwd in de pot wanneer je deze volledig afsluit. Duw je kool na een kwartiertje nog eens flink aan. Vroeger deden ze dit met een houten zuurkoolstamper, ik kan me voorstellen dat niet ieder modern gezin hierover beschikt. Neem een houten lepel o.i.d. wees creatief. Duw het buitenste koolblad in de pot en doe de deksel dicht, zet de pot (op een donkere plaats) weg.

Twee weken later heb je je witte kool omgetoverd tot zuurkool. Nu komt het engste van dit hele recept. Het kan zo zijn dat er bovenop het water in je zuurkool wat schimmel komt te staan. Is dit witte schimmel? Schep het er af en je zuurkool is gewoon eetbaar. Het klinkt eng, maar brie eten we toch ook gewoon!?

 

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter

 


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.