Van ‘gezond’ eten word je niet slank! Gezond leven

Snoep is ongezond, groente en fruit zijn gezond. Dat is de gedachtegang die ik bespeur in mijn omgeving. Als je dagelijks vier stukken fruit eet, een avocado leeg lepelt en een flinke bak havermout met honing en noten wegwerkt zou ik alvast een grotere bikini bestellen.

Wat is gezond eten eigenlijk? Bestaat dat wel? Eén product op zich is niet gezond. Wortels zijn best gezond, maar eet je enkel wortels dat is zelfs een konijn te gek. Het gaat om de balans tussen de voedingstoffen die je binnen krijgt. Tot zover lijkt men het ook nog wel te begrijpen, maar dan… Dan gaat het gruwelijk mis!

Waar we jaren geleden als een gek achter Sonja Bakker aanliepen en onze calorie inname minderde als we af wilde vallen, denken we nu af te vallen van zo veel mogelijk ‘onbewerkt’ voedsel. Avocado’s boordevol goede vetten en ze hebben enorm veel gezondheidsvoordelen. Maar de mensen die (dagelijks) een avocado leeg lepelen zijn even vergeten dat ze op een dag ook een caloriebudget hebben. Om maar even een vergelijking te maken, een avocado bevat meer calorieën dan een schaaltje magere kwark (250 gram), met een banaan (120 gram zonder schil) en muesli (20 gram). Dus je schaaltje kwark 346 kcal versus de avocado 376 calorieën. Ik zeg niet dat je nooit meer avocado moet eten, maar het waar het om draait is portie controle en om dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet allemaal op één dag of in één maaltijd kunt verwerken.

Daarnaast is het belangrijk dat de inname van koolhydraten, eiwitten en vetten in een goede balans zijn. Eet je vier stuks fruit op een dag, onder het motto gezond. Helaas, je krijgt al snel te veel koolhydraten binnen op een dag. Zeker als je bij de avondmaaltijd dan ook nog eens pasta, rijst of aardappels eet. Probeer de hoeveelheid fruit te beperken tot maximaal 200 gram per dag. Neem liever extra groenten.

Wil je op gewicht blijven dan moet je net zo veel calorieën tot je nemen als dat je verbrand. Als je wat kilo’s kwijt wilt moet je dus een calorietekort creëren. Denk nu niet ‘ik heb drie passen meer gezet dan normaal, ik heb wel wat extra’s verdient’. Om dat te verdienen moet je je flink inspannen. Het caloriebudget voor vrouwen is gemiddeld 2.000 per dag en voor mannen 2.500 per dag. Heb je een kantoorbaan? Dan ga er gerust een eindje onder zitten, om het kweken van extra zitvlees te voorkomen.

Ik zie regelmatig dat bepaalde producten rijkelijk toegevoegd worden aan de maaltijd dat ik het toch niet kan laten een lijstje met eye-openers op te stellen. Flink knijpen in een fles honing boven je bakje magere yoghurt kan er in resulteren dat de honing in je schaaltje meer calorieën bevat dan de yoghurt zelf.

Een lijstje met eye-openers:
1 el agavesiroop 67 Kcal
1 avocado 376 Kcal
1 klein portie havermout (40 gram) 147 Kcal
1 el honing 45 Kcal
1 el olijfolie 123 Kcal
1 el pijnboompitten 43 Kcal
1 portie pindakaas (15 gram) 100 Kcal

Ben je nu volledig de weg kwijt geraakt na het lezen van dit artikel? Probeer je voeding eens een aantal dagen vast te leggen met de app MyFitnessPal. Het kost je wat moeite alles wat je eet in te voeren, maar het geeft je wel inzicht. Daarnaast kwam ik er persoonlijk achter dat je tussendoor nog van alles eet op een dag omdat het ‘toevallig’ op je pad komt. Succes!

Liefs Hanneke

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter

 
 Lees ook:
Van-één-taartje-wordt-je-niet-dik

 

Je wordt niet dik van één taartje


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.