In de bonen (+winactie) Gezond leven

Wel of geen superfoods, wel of geen zuivelproducten, wel of geen suiker? We zijn een beetje in de bonen geraakt wat betreft gezond eten. De meningen zijn verdeeld en wat is nou waar?

Van alles te veel is natuurlijk niet goed. De zogenaamde ‘superfoods’ zijn een goede toevoeging aan een gezond eetpatroon, maar geen vervanging voor groente of fruit. Daarnaast zijn ze vaak redelijk calorierijk. Het is belangrijk dat we eens nadenken hoe iets uit de natuur komt. In ieder geval niet voorverpakt als kant-en-klare saus mix met grote hoeveelheden zout en suiker. Daarnaast is er in onze cultuur ingestampt dat we persé een koolhydraatrijk product moeten eten bij de avondmaaltijd. Aardappels, rijst of pasta: in een aantal gevallen zijn ze ook gewoon weg te laten. Een voorbeeld: roerbak groenten met biefstuk reepjes en rijst. Wanneer je de rijst weg laat en wat extra groente toevoegt heb je ook een heerlijke maaltijd, het is alleen even van ons vaste patroon af leren wijken.

Het gemiddelde Nederlandse gezin heeft een aardig vast weekpatroon als het om de avondmaaltijd gaat. Gemiddeld drie maal per week een maaltijd bestaande uit aardappels, groente en vlees. Een dag waarop er soep of salade gegeten wordt. Nog een dag met een pasta gerecht, een dag met een gerecht met rijst en dan blijft er nog een ‘cheat day’ over waarop er pizza, friet o.i.d. gegeten word.

Het patroon begint wel langzaam te veranderen, mede door alle berichten over voedsel in de media. Mensen gaan na verloop van tijd minder vlees en dierlijke eiwitten eten. Nu de verandering ingezet is dit het juiste moment om wat oude ‘superfoods’ weer opnieuw te introduceren! Bonen hebben in de loop der jaren plaats moeten maken op ons bord voor aardappels en granen. Echter zijn bonen een bron van plantaardige eiwitten, ze bevatten veel voedingsvezels, zijn ze rijk aan trage koolhydraten en ijzer. Ze zijn een goede vervanger voor vlees en zijn daarnaast minder belastend voor onze natuur dan dierlijke producten. Bonen worden beschouwd als winterkost, maar niets is minder waar. Er zijn vele verschillende bonen, er valt dus meer te ontdekken dan bruine bonen en witte bonen in tomatensaus. Daarmee zijn er ook recepten te bedenken die passen bij ieder jaargetijde. Er zijn salades te maken met bonen en ze zijn een goede vulling voor wraps. Eet je nog wel eens chili con carne? Ook een bijna vergeten gerecht. Bonen kunnen zelfs de basis vormen voor brownies.

Wil jij ontdekken welke bonen er nog meer zijn en welke recepten er mee te maken zijn? Herman den Blijker heeft het boek ‘Herman over bonen’ uitgebracht. Het leuke is, je kunt het winnen!

Winactie

 1. Laat onder deze blogpost achter waarom je dit boek graag zou winnen.
 2. Like Health by Hanneke op Facebook.

Op 24 juni zal de winnaar bekend gemaakt worden via Facebook, daarnaast ontvangt de winnaar een e-mail.

Geen geduld of heb je al bergen geluk in de liefde? Je kunt het boek natuurlijk ook bestellen via Bol.com.

Liefs Hanneke

P.S. Je kunt alleen meedoen aan deze winactie als je in Nederland of België woont.

Sorry deze winactie is inmiddels gesloten.

 

Bonen-salade-winactie-kookboek


Hanneke Kuipers

Comments

 1. Nicolien Says: juni 17, 2015 at 10:52 am

  Volgende maand ga ik samenwonen en we willen graag ivm met onze onregelmatige diensten gezond blijven eten!
  Dit boek kan daar zeer zeker een bijdrage aan leveren 🙂

 2. Ik wil graag dit boek winnen , omdat ik inderdaad niet meer weet wat precies gezond is omdat iedereen iets anders zegt en ik wel érg benieuwd ben wat er allemaal mogelijk is met bonen 🙂

 3. Anouk van D Says: juni 17, 2015 at 12:41 pm

  Ik zou super graag dit kookboek willen winnen voor mijn moeder. Toen ik thuis woonde aten we wekelijks bonen of iets met bonen. De eertse vraag was “eten we nu alweeeer bonen??!”. Daarom zou ik het super tof vinden als we nu eens een boek hebben waaruit mijn moeder nieuwe recepten kan proberen en wij weer lekker bij moeders kunnen aanschuiven!

 4. leal van leeuwen Says: juni 17, 2015 at 2:31 pm

  ik wil ook wel eens uit dat vaste patroontje!

 5. Carla van Poppel Says: juni 17, 2015 at 4:48 pm

  Ben me de laatste tijd aan t verdiepen in het gezonde eten. Heb het boek van de voedselzandloper gekocht en heb de laatste tijd regelmatig recepten van jouw website gehaald. Zou het heel leuk vinden als ik het boek zou winnen. Groetjes Carla v Poppel

 6. Bonen?? Ik eet eigenlijk nooit bonen… Bonen zijn saai, toch? Niet? Misschien ben ik daarom dus wel de beste winnares voor dit boek XD

 7. Richard Says: juni 17, 2015 at 9:52 pm

  Ben een fan van Herman, zeker wel een liefhebber van allerlei soorten bonen maar soms wel trek in iets anders, iets nieuws met bonen….. Het boek zou ik dus graag willen winnen

 8. Anita H. Says: juni 17, 2015 at 10:25 pm

  Ik ben dol op sperziebonen, snijbonen, tuinbonen en kidneybonen. En op kookboeken (heerlijk om zomaar doorheen te bladeren en handig voor inspiratie en om recepten op te zoeken). Wat variatie in de keuken is wat mij betreft welkom. En ik heb er wel vertrouwen in dat de recepten van Herman dik in orde zijn.

 9. En ik ben dol op koken en dol op kookboeken en dol op ‘healthy’ food en ik vind Herman den Blijker een topkok met vaak zeer ‘gewone’ recepten met ‘gewone’ produkten.

 10. Wij eten graag bonen,maar ik ben er niet zo creatief in ,dus vaak dezelfde gerechten. Ik ben nieuwsgierig naar de recepten in het boek zodat ik meer kan variëren!

 11. Dit lijkt me een geweldig boek! Mijn toetsweek is bijna afgelopen en dan kan ik eindelijk relaxen. Alle tijd dus om lekker nieuwe recepten uit te proberen. Verder ben ik fan van Herman!

 12. Susanne Says: juni 19, 2015 at 9:01 am

  Ik eet geen vlees en dan zijn peulvruchten een goede eiwitbron. Ik ben heel benieuwd naar nieuwe recepten.

 13. Zelf ben ik al begonnen met minder suiker, geen koffie en geen alchohol. Geheelonthouder dus, en geen pakjes en zakje. Maar ik moet meer doen om het te winnen van mijn medicijnen, in de bijsluiter staat dat ik tot 25 kilo aan kan komen. En wie wil dat nu? Met koolhydraten en vlees kan ik nog wel wat winst boeken, met behulp van het kookboek van Herman.

 14. Ik ben liefhebber van koken en lekker eten, maar doe te weinig met bonen.
  Met een boek als dit zou ik de beschikking hebben over recepten met bonen en hopelijk meer inspiratie voor het koken met bonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.