Gezond verstand! Gezond leven

Sinds Linda. vorige week uit kwam met op de cover ‘Rot op met je chiazaad’ is er een ware Jihad tegen ‘super foods’ los gebarsten. Nieuwssites komen met berichten dat het aantal ondervoede kinderen toeneemt, als gevolg van de gezondheidsrage. Ik denk nog steeds dat die enkeling met ondergewicht niet opweegt tegen de steeds dikker wordende wereldbevolking.

Daarnaast vind ik de term ‘super foods’ nogal overtrokken. Mijn moeder gebruikt al meer dan tien jaar lijnzaad in haar yoghurt nu is het ineens een super food. Hip mam!

‘Super foods’ bestaan voornamelijk uit zaden en gedroogde vruchten. Nogal calorierijk en er is niets vers aan! Als je het zo brengt zal je zelf al snel bedenken dat het niet echt super is je maaltijden voornamelijk uit deze voedingsmiddelen te laten bestaan. Echte super foods zijn groente en vis waarvan de gemiddelde Nederlander te weinig eten! Ik ben er van overtuigd dat voor een deel van de groot verbruikers van ‘super foods’ het een manier is hun schuldgevoel te onderdrukken voor het te weinig eten van groente en fruit. Het is een soort gemaksvoer wat altijd toe te voegen is aan je maaltijd, omdat het lang houdbaar is. Iedereen zal snappen dat een frikandel speciaal aangevuld met een multi vitaminetablet niet gezond is, waarom snappen we dat dan bij ‘super foods’ niet?

Om nou alle voedingsmiddelen in deze categorie af te kraken, zoals veel gebeurd sinds de uitgave van de laatste Linda. vind ik ook nogal overdreven. De zogenaamde ‘super foods’ kunnen een goede aanvulling zijn op een gezonde uitgebalanceerde maaltijd. Het effect van wel of geen super foods is niet schokkend. Dat is van wel of geen tot minimaal suiker wel! Ik zou liever zien dat daar de oorlog aan verklaard word. En ook tegen alle suikers die geen suiker heten (glucose, fructose e.d.). Dit veroorzaakt een piekende suikerspiegel wat ons om beurten hongerig en slaperig maakt. En vervolgens lui en dik.

Maar waar het uiteindelijk om gaat is niet om wel of geen gebruik van ‘super foods’ maar om het gebruiken van gezond verstand!

SONY DSC

love chiazaden, een patatje met en de Linda. op z’n tijd!


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.