Van ‘gezond’ eten word je niet slank!

Van ‘gezond’ eten word je niet slank!

Snoep is ongezond, groente en fruit zijn gezond. Je eet alleen gezonde producten, maar bent nog steeds niet slank. Hoe kan dat? Als je dagelijks vier stukken fruit eet, een avocado leeg lepelt en een flinke bak havermout met honing en noten wegwerkt zou ik alvast een grotere bikini bestellen. 

Je eet gezond, maar bent nog steeds niet slank

Wat is gezond eten eigenlijk? Bestaat dat wel? Eén product op zich is niet gezond. Wortels zijn best gezond, maar eet je enkel wortels dat is zelfs een konijn te gek. Het gaat om de balans tussen de voedingstoffen die je binnen krijgt. Tot zover lijkt men het ook nog wel te begrijpen, maar dan… Dan gaat het gruwelijk mis! We ondernemen allerlei gezonde acties, maar blijven toch niet slank.

Onze overtuigingen als het om voeding gaat

Waar we jaren geleden als een gek achter Sonja Bakker aanliepen en we zo veel mogelijk vet schrapte uit ons menu, hebben we nu een nieuwe visie ontwikkeld. Ineens denken we nu af te vallen van zo veel mogelijk ‘onbewerkt’ voedsel. Avocado’s boordevol goede vetten en ze hebben enorm veel gezondheidsvoordelen. Maar de mensen die (dagelijks) een avocado leeg lepelen zijn even vergeten dat ze op een dag ook een caloriebudget hebben. Om maar even een vergelijking te maken, een avocado bevat meer calorieën dan een schaaltje magere kwark (250 gram), met een banaan (120 gram zonder schil) en muesli (20 gram). Dus je schaaltje kwark 346 kcal versus de avocado 376 calorieën. Ik zeg niet dat je nooit meer avocado moet eten, maar het waar het om draait is portie controle en om dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet allemaal op één dag of in één maaltijd kunt verwerken.

Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon

Het is belangrijk dat de inname van koolhydraten, eiwitten en vetten in een goede balans zijn. Eet je vier stuks fruit op een dag, onder het motto gezond. Helaas, je krijgt al snel te veel koolhydraten binnen op een dag. Zeker als je bij de avondmaaltijd dan ook nog eens pasta, rijst of aardappels eet. Probeer de hoeveelheid fruit te beperken tot maximaal 200 gram per dag. Neem liever extra groenten.

Afvallen, op gewicht blijven of aankomen

Wil je op gewicht blijven dan moet je net zo veel calorieën tot je nemen als dat je verbrand. Als je wat kilo’s kwijt wilt moet je dus een calorietekort creëren. Denk nu niet ‘ik heb drie passen meer gezet dan normaal, ik heb wel wat extra’s verdient’. Met deze gedachtegang ga je niet slank worden. Toch denken we vaak wel dat het zo werkt. Om dat te verdienen moet je je flink inspannen. Het caloriebudget voor vrouwen is gemiddeld 2.000 per dag en voor mannen 2.500 per dag. Heb je een kantoorbaan? Dan ga er gerust een eindje onder zitten, om het kweken van extra zitvlees te voorkomen.

Sommige gezonde dingen zijn minder onschuldig dan ze lijken

Ik zie regelmatig dat bepaalde producten rijkelijk toegevoegd worden aan de maaltijd dat ik het toch niet kan laten een lijstje met eye-openers op te stellen. Flink knijpen in een fles honing boven je bakje magere yoghurt kan er in resulteren dat de honing in je schaaltje meer calorieën bevat dan de yoghurt zelf.

Een lijstje met eye-openers:

  • 1 el agavesiroop 67 Kcal
  • 1 avocado 376 Kcal
  • 1 klein portie havermout (40 gram) 147 Kcal
  • 1 el honing 45 Kcal
  • 1 el olijfolie 123 Kcal
  • 1 el pijnboompitten 43 Kcal
  • 1 portie pindakaas (15 gram) 100 Kcal

Ben je nu volledig de weg kwijt geraakt na het lezen van dit artikel? Probeer je voeding eens een aantal dagen vast te leggen met de app MyFitnessPal. Het kost je wat moeite alles wat je eet in te voeren, maar het geeft je wel inzicht. Daarnaast kwam ik er persoonlijk achter dat je tussendoor nog van alles eet op een dag omdat het ‘toevallig’ op je pad komt. Succes!

 

Liefs Hanneke

Denk je nu een gezond voedingspatroon hoe begin ik daarmee? Laat je inspireren door het artikel Gezond eten, hoe doe je dat?

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram
Van gezond eten word je niet slank

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.