De valkuilen van snel afvallen

De valkuilen van snel afvallen

Snel afvallen, dat is waar je naar streeft nadat je hebt besloten dat je wintervachtje er echt af moet. Vergeet niet dat je dit er ook niet in een paar dagen hebt aan gegeten. Het is erin geslopen structureel wat te veel te eten, dit vachtje heeft je maanden misschien wel jaren gekost. Wil je echt een paar kilootjes kwijt en dan voorgoed? Lees dan hier waarom snel afvallen niet de beste optie is.

Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Afvallen gebeurt wanneer je minder eet dan je verbrandt. Je lichaam heeft voldoende kwalitatieve brandstof nodig om ervoor te zorgen dat je goed kan blijven functioneren. Vaak wordt gedacht ‘hoe minder ik eet hoe sneller ik gewicht verlies’. Dit zeker geen garantie. Wanneer je veel te weinig eet is de kans groot dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om je lichaam optimaal te laten functioneren. Het gevolg van een te groot energie tekort zijn allerlei vage kwaaltjes en een verminderde weerstand.

Je lichaam spreekt je spiermassa aan

Bij snel afvallen loop je het risico naast vetmassa ook spiermassa kwijt te raken. Iets wat je eigenlijk niet wilt. Het is wel zo prettig als je je eigen boodschappen tas kunt blijven tillen, daarnaast zorgt spiermassa juist voor de mooie contouren van het lichaam. Spiermassa heeft een hoger energie verbruik dan vetmassa. Wanneer je dus spiermassa kwijt raakt daalt ook het basaal metabolisme (energie behoefte van het lichaam voor primaire levensprocessen) van je lichaam sneller dan wanneer je enkel vetmassa verliest. Dit verklaart dan ook dat grote gespierde mensen voor je gevoel eeuwig kunnen eten zonder aan te komen, hun basaal metabolisme ligt behoorlijk hoog.

Snack attack

Erg ver onder je verbruik eten kan eetbuien of in ieder geval ongepland en overmatig snacken aanwakkeren. De eerste paar dagen ben je zo gemotiveerd dat het je waarschijnlijk prima af gaat. Daarna komt je komt je lichaam en je brein in opstand. Je ervaart trek. Het einde van de middag is het meest vervelende moment van de dag. Er hoeft ook maar iets voorbij te komen en je bezwijkt, niet voor een stukje chocolade maar voor een hele reep.

Snel afvallen is gedoemd te mislukken

Na je snack attack zie je het niet meer zitten. Het is je weer niet gelukt, nu is het toch al verpest. Met deze gedachten neem je ‘s avonds nog een glas wijn met wat chips. De volgende dag probeer je weer een goede start te maken, het gaat al moeizamer. Na een paar dagen hongeren ga je weer voor de bijl. Hoe doen anderen dat toch? De volgende dag neem je niet eens de moeite om je lunch voor te bereiden, je koopt wel een broodje onderweg. Het is je inderdaad weer niet gelukt, omdat je het jezelf veel te moeilijk maakt!

Hoe val je wel af?

Inderdaad door minder te eten, maar niet door veel minder te eten. Maak bewuste keuzes met veel groente, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Ga voor resultaat op lange termijn, sprookjes bestaan niet. Helaas zal het je wat tijd kosten om je doel te bereiken.

Op zoek naar een praktische manier om je calorie inname te verlagen? Check deze 10 tips!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

De valkuilen van snel afvallen

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.