Update: Goede voornemen 2018 – minder vlees eten

Update: Goede voornemen 2018 – minder vlees eten

Mijn goede voornemen voor 2018 was/is minder vlees eten. Eigenlijk ben ik nooit zo van de goede voornemens, maar nu ik ze dit jaar wel heb vind ik het dan ook belangrijk ze in het oog te houden. We zijn een half jaar onderweg, dus hoogtijd voor een update hoe het gaat met minder vlees eten. Ik kan je alvast verklappen dat mijn goede voornemen een positieve boost heeft gekregen van de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in maart. 

Dagelijks vlees is niet meer van deze tijd!

Het gebruik van veel vlees kunnen we koppelen aan de stijging van welvaartsziektes. Te veel dierlijke vetten doet de kans op hart en vaatziekte stijgen. Natuurlijk willen we gezond blijven, maar het zou ook mooi zijn om eens wat meer aan onze aardbol te denken. Ik ben absoluut niet het type milieu activist. Eerder de persoon die de vaatwasser op de eco stand zet om vervolgens met de auto naar de sportschool te gaan. Toch helpen alle beetjes natuurlijk. Als we allemaal een beetje minder vlees gaan eten helpen we onze aardbol enorm omdat dit de CO2 uitstoot reduceert. Om nog niet eens te spreken over het dierenleed wat wij als mens veroorzaken. Onze ouders dachten dat het zo hoorde, want zo waren zij ook opgevoed en handelde vanuit de beste intentie. Inzichten veranderen, zelfs het voedingspatroon van mijn ouders verandert. Wie zijn wij dan om daar aan vast te houden?

Hoe gaat minder vlees eten mij af?

Ik kan niet anders zeggen dan, goed! Eigenlijk steeds beter zelfs. In maart deed ik mee met de Nationale Week Zonder Vlees en ben in die week toch wat verder gaan zoeken naar wat extra vegetarische recepten. Na een half jaar kan ik zeggen dat ik het wel een mooie uitdaging vind om nieuwe vegetarische recepten te zoeken, bedenken en uit te proberen. Ik denk dat we zeker zo’n drie dagen per week vegetarisch eten.Op de dagen dat we vlees eten zijn de porties wat verkleind en voeg ik meer groente toe aan de maaltijd. Wat ik leuk vind is dat ik ook als ik uit eten ga vaker iets vegetarisch kies. Tijdens lunchen buiten de deur zal ik nu eerder kiezen voor een broodje met hummus en groente dan een gerecht met vlees (ja, ben onder mijn steen uitgekomen betreft hummus). Een goede ontwikkeling vind ik dan ook dat restaurants steeds meer vegetarische opties op de menukaart zetten en ook steeds meer vegetarische restaurants bij komen, waardoor kiezen een maaltijd zonder vlees ook steeds aantrekkelijk wordt.

Mijn ontdekkingen van het afgelopen half jaar

Vegetarisch gehakt staat stipt op nummer één. Gehaktballen kun je er niet van maken, maar voor in pasta of lasagne is dit echt een fantastische vervanger.  Vegetarisch gehakt bevat veel minder verzadigd vet, minder calorieën, meer eiwitten en is het goedkoper. Ik zie alleen maar voordelen!

Vegetarische spekreepjes, super lekker in salades of door de pasta. Dit product heeft een wat andere structuur, maar wel de rokerige spek smaak. Ik vind het een prima vervanger omdat ik echt enorm blij word van de voedingswaarden. Veel, maar dan ook veel minder ongezonde vetten en ook nog eens minder calorieën.

Een andere ontdekking is dat je vlees soms helemaal niet mist. Ga niet voor een bordje met gekookte aardappelen en broccoli waarbij je het stukje vlees weglaat, dan is je avondmaaltijd om te huilen. Ga voor gerechten met meer smaak, probeer nieuwe kruiden en specerijen. Surf eens wat op internet en ga op avontuur!

Eet jij regelmatig vegetarisch?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Update goed voornemen: minder vlees eten

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.