Waarom de titel gewichtsconsulente me tekort doet

Waarom de titel gewichtsconsulente me tekort doet

Ik volgde een cursus om gewichtsconsulente te worden. Ik ben absoluut trots dat ik dit met succes heb afgerond, toch draag ik niet vol trots de titel gewichtsconsulente. In dit artikel leg ik je uit waarom ik vind dat deze titel inmiddels niet meer past bij de tijd waarin we leven, maar waarom ik er toch aan gebonden ben.

Gewichtsconsulente of voeding- en lifestyle coach?

Ik vind dat de titel gewichtsconsulenten het beroep echt te kort doet. Het woord gewichtsconsulent insinueert dat je alleen mensen helpt met een paar kilo kwijt raken. Voor een groot deel is dat ook absoluut zo, maar het gaat verder dan dat. Veel mensen gaan eten als ze zich verdrietig, eenzaam, afgewezen, rusteloos of verveeld voelen? De eerste stap naar de oplossing is samen te onderzoeken waar die emoties en bijbehorend emotie-eten vandaan komt. Je geeft mensen niet alleen advies op het gebied van voeding, maar ook over de gehele leefstijl. Wat je als voeding- en lifestyle coach wil is dat mensen hun doelen behalen en zich fit en gelukkig voelen met wie ze zijn, dat is veel belangrijker dan het halen van een streefgewicht. Ik coach mensen om een leefstijl te vinden waarin gezond eten en genieten hand in hand gaan. Natuurlijk hoort een peptalk als iemand er even doorheen zit ook bij.

Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

Ik ben als voedingsdeskundige aangesloten bij de beroepsvereniging, dus vandaar dat je dan automatisch de stempel ‘gewichtsconsulent’ draagt. Aangesloten zijn bij de beroepsvereniging is zeker positief voor zowel mij als ondernemer als voor de cliënt. Het voordeel voor jou is dat je vaak wat vergoed krijgt vanuit je aanvullende zorgverzekering als je met mij in zee gaat. Het voordeel voor ons beiden is dat je om aangesloten te blijven bij de BGN je verplichte nascholingspunten moet halen. Dat wil zeggen dat kennis up-to-date moet worden gehouden. Ik ben trots dat ik de kennis en kunde heb me aan te sluiten bij de BGN, maar ik hoop dat ze het poppetje ooit een andere naam zullen geven.

Waarvoor kun je bij een gewichtsconsulente terecht?

Dit is absoluut niet alleen om af te vallen. Ook als je helemaal niet af wil vallen, maar gewoon wat gezonder wil eten kun je bij een gewichtsconsulente terecht. Denk je aardig te weten wat goede voeding is, maar wil je weten waar je voedingspatroon nog geoptimaliseerd kan worden? Ook daarvoor ben je bij een voedingscoach aan het juiste adres. We praten altijd over mensen die te zwaar zijn, aangezien 50% van de Nederlanders dat ook is. Het tegengestelde bestaat ook, ook bij ondergewicht kan een voedingscoach jou begeleiden op een gezonde manier wat aan te komen. Eigenlijk is het dus best breed wat je als gewichtsconsulent kunt bieden. Je kunt mensen helpen met afvallen, aankomen, gezonder leven, maar ook voorlichting geven over dit onderwerp voor grotere groepen is onderdeel van het werk.

Ik vind dus eigenlijk dat ik van meerwaarde ben dan de titel gewichtsconsulent laat lijken. Wist jij voordat ik erover schreef dat een gewichtsconsulente meer doet dan begeleiden met afvallen?

 

Liefs Hanneke

Wil je weten wat ik jou als voeding- en lifestyle coach aangesloten bij de BGN allemaal kan bieden? Check het op de pagina coaching.

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
BGN gewichtsconsulente Hanneke Kuipers
Foto: Lonneke Noordeloos

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand