Strijd tegen overgewicht, dweilen met de kraan open

Strijd tegen overgewicht, dweilen met de kraan open

De strijd tegen overgewicht is aan de orde van de dag. Niet alleen voor mij als voeding- en leefstijl coach, maar voor heel veel mensen. Het percentage mensen met overgewicht blijft namelijk maar stijgen. Ik wil daar iets tegen doen! Niet omdat ik vind dat je jezelf niet mooi mag vinden met een kilootje te veel, maar omdat het op lange termijn niet goed is voor je gezondheid. Zolang jij blijft geloven in wondermiddelen die je helpen om af te vallen is het voor mij en andere gediplomeerde voedingsprofessionals dweilen met de kraan open!

Hoe meet je gezond of ongezond zijn?

Het is nogal een complex verhaal. Je kunt volgens het BMI (body mass index) binnen het kopje gezond gewicht vallen, maar dat wil eigenlijk niet zeggen dat je ook echt gezond bent. Ik ben er dan ook van overtuigd dat iemand met misschien een paar kilo te veel gezonder kan zijn dan iemand die slank is. Als je wel gezond eet (maar waarschijnlijk net te veel) en wel sport ben je waarschijnlijk gezonder dan wanneer je slank bent, maar amper beweegt en te veel junkfood eet. Kortom, hoeveel zegt het BMI niet alles. Als je bodybuilder bent heb je waarschijnlijk ook een te hoog gewicht, maar dit komt dan door spiermassa en niet door vetmassa. Het is nogal lastig dus. Maar laten we even uit gaan van een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging.

Wondermiddelen maken de strijd tegen overgewicht onmogelijk

We blijven maar zoeken en geloven in wondermiddelen. Het ketogeen dieet, Pioppi dieet, New Fysic met allerlei wonderbaarlijke supplementen. Dan hebben we natuurlijk nog Weight Watchers, Atkins en allerlei ander ongein wat er al jaren is. Wat mij triggerde om dit artikel te schrijven? Een online vragenrondje van één van de boven genoemde methoden. Een appeldag, waarbij je tot 16.00u 3-5 appels eet en daarna over gaat op bouillon, dat je geen ongebrande noten mag eten, want deze zijn te hoog in vetten en kcal. Dit alles doet mij denken aan een dieet. Een tijdelijke aanpassing, je kunt hier een doel mee behalen. Maar gaat het er nog om dat je het resultaat ook weet te behouden? Commercieel gezien niet, want dan ga je misschien die wonderbaarlijk dure supplementen nog wel eens aanschaffen. De waarheid is hard. Kilo’s die er niet in een paar weken bij komen kunnen er ook niet in een paar weken weer af!

Kilo’s die er niet in een paar weken bij komen, kunnen er ook niet in een paar weken weer af!

Ga voor een duurzame aanpassing van je leefstijl

Gaat het bij een gezond gewicht niet om het aanpassen van je leefstijl? Het gaat er om dat jij je eigen kennis vergroot, dat je (opnieuw) leert wat is gezond eten. Wat zijn dagelijkse producten en wat kan ik beter bij uitzondering eten. Bij uitzondering wil dus niet zeggen dat je dingen niet mag, zoals dat bij de methodes hierboven wel gebeurt. Ga niet voor de quick fix, want die bestaat namelijk niet. Ga voor een structurele oplossing. Je zult hier dan ook tijd en energie in moeten steken en een flinke portie motivatie mee moeten brengen om het tot een succes te maken. Gedragsverandering, dat is waar het om gaat en dat is nou eenmaal verdomde lastig.

Coaching in de strijd tegen overgewicht

Met de coaching die ik aanbied vanuit Health by Hanneke hoop ik zeker mee te strijden tegen overgewicht. Maar wat ik vooral hoop ik dat ik mensen iets kan leren. Dat ik ze in leer zien dat bepaalde ontwikkelde gewoontes niet bijdragen aan het gewenste resultaat. Ik wil je leren wat een gezond voedingspatroon is en ook hoe je blij mag zijn met wat je doet, wat je bereikt en wie je bent. Goed voor jezelf zorgen, omdat je het lichaam waar je nog jaren met je lichaam moet doen. Dat is veel belangrijker dan een sixpack. Wil jij tijd en energie investering in een gezondere leefstijl? Investeer ook een beetje geld. Stop met zelf het wiel proberen uit te vinden en check de pagina coaching.

Stap één naar een gezondere leefstijl: Stop met het geloven in wondermiddelen, dan kan ik stoppen met dweilen met de kraan open.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

De strijd tegen overgewicht is dweilen met de kraan open!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.