Een gezonde leefstijl weer oppakken doe je zo!

Een gezonde leefstijl weer oppakken doe je zo!

Een gezonde leefstijl weer oppakken na een vakantie, een wild weekend of gewoon een stressvolle periode kan best lastig zijn. Je weet dat je even te veel chocolade hebt gegeten en genoten hebt van net te veel borrels met bijbehorende hapjes. Hoe kom je uit deze spiraal? Het belangrijkste is dat je het weer oppakt en niet de handdoek in de ring gooit als het even wat minder gaat. Met deze tips heb jij gezonde leefstijl zo weer op de rit.

Wacht niet op het juiste moment

Je hebt volgende week nog een feestje dus het heeft geen zin om je nu op een gezonde leefstijl te storten. Wie hou je met dit argument voor de gek? De week erna is er wel een verjaardag, dan nog een festival, een avond waarop je op werk eet, een borrel. Het perfecte moment bestaat niet! Kortom, daarop wachten is het verdoen van je tijd. Stop met smoezen verzinnen en kom in actie!

Een gezonde leefstijl weer oppakken vergt voorbereiding

Over actie gesproken. De eerste actie die je moet doen als je het mij vraagt is het vullen van je koelkast. Zorg dat je een gezonde basis voorraad aanlegt. Als je niet alle kasten af hoeft te struinen naar iets fatsoenlijks te eten, maar het gewoon voor het grijpen ligt in de koelkast is het stukken makkelijker om gezond te eten. Maak het jezelf niet te moeilijk door ineens allerlei moeilijke dingen in huis te halen. Zorg voor dingen die je makkelijk mee kunt nemen of makkelijk te bereiden zijn. Zelfs portie verpakkingen kunnen echt een uitkomst zijn als je dit goede voornemen nu echt door wilt zetten. Natuurlijk alleen niet zo goed voor de hoeveelheid plastic afval. Gezond eten is echt geen synoniem voor uren in de keuken staan. Doe jezelf dat ook niet aan want des te groter de kans dat je afhaakt. Bedenk wat je komende week ongeveer gaat eten, maak een lijstje en ga naar de supermarkt!

Bereid maaltijden voor

Plastic bakjes zijn je beste vrienden! Zorg voor een stapel met verschillende maten bakjes. Van bakjes voor de boterhammen met pindakaas, een lunchsalade, een yoghurtbeker tot de kleine cupjes voor dressing, muesli of een handje noten. Plastic bakjes zijn als je het mij vraagt echt de sleutel tot succes, net als voorbereiding. Wil je een salade meenemen als lunch naar je werk? Ik kan je verzekeren dat je om 7.00u in de ochtend geen zin hebt die te bereiden, doe het daarom de avond ervoor tijdens het koken van de avondmaaltijd. Zet ook alvast je tussendoortjes klaar. Wil je de volgende avond sporten, maar is dat altijd een gevlieg? Kook voor twee dagen. Bereid je voor en nogmaals maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!

Een gezonde leefstijl weer oppakken doe je zo

Plan je trainingen in je agenda

Je kunt je vooraf wel bedenken welke avonden je naar de sportschool zou kunnen gaan. Dit is te vrijblijvend als je niet beschikt over het sportieve gen. Plan je trainingen (inclusief reis- en douchetijd) in je agenda, dat maakt de kans dat je er overheen plant een stuk kleiner. Vergeet niet dat afspraken met jezelf ook afspraken zijn, die zijn echt niet minder belangrijk!

Ga voor 80% goede voeding

Nu denk je misschien 80%? En die andere 20% dan?! Zorg dat je hoofdmaaltijden goed zijn, dat je voorbereid op pad gaat, maar ontzeg jezelf niet alles. Ook met een gezonde leefstijl geldt hardlopers zijn doodlopers. Als jij jezelf alle ‘ongezonde’ dingen ontzegt zal dat een paar dagen goed gaan, maar je zult voor je gevoel al snel falen. Voor je het weet heeft in je hoofd alles waar je zo goed mee begonnen was geen zin meer en zit je weer met een zak chips op de bank. Als je jezelf nou een klein schaaltje had gegund in het weekend kon je juist trots zijn dat je dit zo goed aanpakt. Als jij jezelf een blokje chocolade in de avond gunt bij de thee durf ik je te beloven dat je dit stukken beter vol gaat houden dan met een strak regime.

Een gezonde leefstijl weer oppakken gaat je veel beter af als je er geen straf van maakt. Heb jij hier nog een gouden tip aan toe te voegen?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Een gezonde leefstijl weer oppakken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.