De Nationale Week Zonder Vlees, doe je mee?

De Nationale Week Zonder Vlees, doe je mee?

De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees zal plaats vinden van 5 t/m 11 maart 2018. Zoals je wellicht gelezen hebt is mijn goede voornemen voor 2018 vaker vegetarisch eten. Tot nu toe gaat het erg goed met dit voornemen. Ik vind het best een uitdaging, maar ik wil graag kijken of ik dit ook een hele week vol kan houden.

Waarom een week zonder vlees?

Een goede vraag is of dagelijks vlees eten nog wel van deze tijd is. Er is namelijk inmiddels voldoende bewijs dat een dagje geen vlees of vis een positief effect heeft op mens, dier en milieu. Het doel is om flexitarisch eten te promoten. Dit leuke initiatief is bedacht door Isabel Boerdam van de website De Hippe Vegetariër.

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. De uitleg achter deze besparingen lees je op de website van nationale week zonder vlees.

 

Is een voedingspatroon zonder vlees of vis niet saai?

In de afgelopen maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat er echt geweldige vleesvervangers zijn. Goed qua structuur en rijk aan eiwitten. Vegetarisch eten nodigt mij uit wat vaker peulvruchten toe te voegen aan de maaltijd, die we over het algemeen te vaak vergeten. Er zijn ook recepten waarbij je het eigenlijk niet eens merkt als je het vlees weg laat zoals nasi. In Indonesië werd ik verliefd op tempeh. Deze liefde was snel over toen ik dit voor het eerst zelf maakte en niet lang genoeg liet marineren. Mooi moment voor een poging twee.

Een week lang vegetarisch eten is een mooi moment te experimenteren en te ontdekken welke smaaksensaties er mogelijk zijn zonder vlees of vis. Mijn favoriete vega recept is ‘zoete aardappel curry met linzen en feta’, dit recept is echt alles behalve saai.

 

De Vegetarische Restaurantweek

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats. Een selectie restaurants door het hele land biedt een speciaal vegetarisch menu aan. Wanneer ik uit eten ga kies ik bijna altijd voor een gerecht met vlees of vis, tenzij ze een geweldige salade geitenkaas op de kaart hebben staan. Ik ga graag uit eten, dus dit is weer een mooi excuus om een etentje te plannen!

 

Schrijf je in en ontvang een gratis magazine

Weet je niet helemaal hoe je dit aan moet gaan pakken zonder dat het saai wordt? Schrijf je in en ontvang gratis het Week Zonder Vlees-Magazine vol inspiratie. Doe je dit voor 23 februari, dan ontvang je het magazine in hard copy op de mat.

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees ga ik een eetdagboekje bijhouden om verslag te doen van mijn vegetarische avontuur.

Ik ben heel benieuwd, eet jij wel eens vegetarisch? Of ben je misschien vegetariër?
Maar de meest brandende vraag: Sta jij mij bij tijdens deze challenge?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Nationale Week Zonder Vlees 2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.