Je bekijkt nu Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken
Foto: Chantalle Laurent Photography

Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken

Een burn out, wat is dat precies? Waar heb je last van, wat kun je wel en niet. Het is voor jezelf al lastig te begrijpen, maar voor een buitenstaander nog lastiger. Heb je een gebroken been waar gips omheen zit, dan is het overduidelijk wat je beperkingen zijn. Niemand kijkt er van op dat je wel uit eten kan gaan, maar snapt dat een wedstrijdje tennissen er op dat moment niet in zit. Bij een burn out is het lastiger, aan de buitenkant zie je niks als je met iemand praat over koetjes en kalfjes merk je waarschijnlijk nog steeds niks. Waarom kun je (op termijn) wel af en toe naar de kroeg met een burn out, maar nog niet aan het werk?

Een burn out ontstaat door een energielek

Leuke titel maar wat bedoel ik daarmee? Dat je meer energie verbruikt dan dat je bij kan tanken door te slapen en leuke dingen te doen. Als je lange tijd te hard werkt, dingen doet die je niet leuk vind, je privé situatie erg lastig is (alle combinaties mogelijk) dan raak je door je energie heen. Als je meer brandstof verbruikt dan je ter beschikking hebt houdt het een keer op. Dat is wat er bij mensen met een burn out is gebeurd. Je hoofd raakt overbelast, waardoor je ineens allerlei gekke klachten kunt krijgen. Slecht slapen, paniek aanvallen, angsten voor dingen waarvoor je hiervoor nooit bang was. Dit zijn natuurlijk dingen die je niet aan de buitenkant ziet en waar we ook niet mee te koop lopen. Dit maakt het voor mensen die nooit zoveel langdurige stress hebben ervaren lastig om te begrijpen wat er dan precies met iemand aan de hand is.

Waarom kun je wel naar de kroeg met een burn out?

Een burn out is niet ontstaan in de kroeg, dat is de reden waarom kun je wel naar de kroeg met een burn out. Het uitzonderlijke geval dat je in een kroeg werkt daar gelaten. Een kroeg of festival is niet per definitie een omgeving die de hersenen prikkelen tot allerlei rare gedachten en klachten. De personen waarmee je er op uit gaat kies je zelf uit. Dat is minder vermoeiend dan de mensen die voor jou gekozen worden, zoals je collega’s op het werk. Daarnaast heb je er zelf de regie over wanneer je weer naar huis gaat. Ga je een avondje de kroeg in dan is het goed je te realiseren dat je voor dat avondje uit en de dag erna het wat rustiger aan zal moeten doen. Met een beetje pech kom je de dag erna de bank zelfs niet af. Een goede afweging kan zijn: heb je liever een kater van een leuke avond of een kater omdat je alleen thuis op de bank zit?

Wat als je een collega tegenkomt?

Dat is eigenlijk de grootste angst van iedereen met een burn out. Je weet voor jezelf wel dat je van alleen maar thuis op de bank blijven zitten niet beter zal worden. Toch ben je als de dood een collega (of andere zakelijke relatie) tegen te komen. Waarom kun je wel feestvieren (op kosten van je baas), maar niet werken? Voor jezelf weet je het eigenlijk wel, maar toch ben je ongelofelijk bang voor het oordeel van anderen. Mijn tip aan jou: blijf er niet voor thuis! Mocht iemand je veroordelen, bedenk je dan wat dit snelle gevoelloze oordeel zegt over deze persoon. Jij bent immers bezig de beste versie van jezelf te worden. Die nieuwe verbeterde versie heeft leuke uitjes nodig, meer dan ooit te voren.

Kan jij je er niks bij voorstellen  wat er vooraf gaat aan een ziekmelding vanwege een burn out? Lees dan het artikel ‘wanneer mag je stressklachten serieus nemen?’ om een beeld te krijgen.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken
Foto: Chantalle Laurent Photography

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. Haydée

  Super artikel, zeker ook de vergelijking met het gebroken been. Voor veel mensen is die angst om een professionele kennis te komen heel erg aanwezig. Goed dat je daar aandacht aan geeft!

  1. Ik denk dat als we begripvol en open zijn in dit soort situaties dat de klachten sneller zullen verdwijnen. De angst voor wat anderen allemaal denken kost ook energie, die we beter aan leuke dingen zouden kunnen besteden. Dank je voor je reactie 🙂

 2. Kirsten

  Heel herkenbaar. Ik ben herstellende van een hersenvliesontsteking en ook dat zie je niet aan de buitenkant. Altijd krijg ik de reactie: ‘maar je ziet er zo goed uit’ ja al stond er een kruis op mijn voorhoofd dan zag iedereen wel hoeveel hoofdpijn ik vaak nog heb na 1,5 jaar. Ik heb een jaar lang niks kunnen doen en nu ik weer soms echt leuke dingen ga doen en vorige week zelfs een uurtje uit hen geweest kost me dat veel energie, maar ik heb er ook heel veel positieve energie voor terug gekregen. Top artikel dankjewel ❤️!

  1. Bedankt voor je mooie reactie! Ik vind dat veel mensen snel veel te hard oordelen, dus als ik hiermee iemand aan het denken zet ben ik al blij 🙂

 3. Eline

  Ik zit momenteel thuis met een burn-out én met mijn been in de gips. Het verschil in reacties van mensen is overduidelijk. Wat mensen niet kunnen zien, lijkt niet erg genoeg. Ik schreef ook al over mijn burn-out en de reacties waren goed tot heel slecht. De schrik om collega’s of bazen te zien, is ontzettend groot. Terwijl ik net mijn batterijtjes kan opladen door eens buiten te komen.

  1. Ai! Dat lijkt me helemaal niet fijn, hoewel je nu wel optimaal kunt oefenen met rust nemen en ontspannen. Goed dat je het in ieder geval ook durft te delen, want ik denk dat dat al een hele stap in de goede richting is! Laat je niet tegen houden met de dingen doen die jij fijn vind om te doen, met jezelf moet je namelijk het aller langst in het leven! ?

 4. Cees van Lint

  40 jaar in de horeca gewerkt en altijd in de grotere bedrijven.Dus altijd veel spanning.Had nooit stress of een burn out.Daarom begrijp ik een STRESS OF BURN OUT NIET.Je moet het goed kunnen relativeren.

  1. Beste Cees,

   Jammer dat ik mijn doel wat meer begrip te kweken voor een burn out bij mensen die er zelf geen ervaring mee hebben niet is gelukt. Een mens heeft absoluut stress nodig in het leven, anders presteren we niet. Maar zoals bij alles is te veel niet goed. Een burn out wordt niet alleen ontwikkeld door een werksituatie, dat kan een factor zijn maar er zijn altijd meer dingen die meespelen. Zoals de persoonlijkheid van iemand, de ene persoon kan dingen beter relativeren en vervolgens ook loslaten dan een ander persoon. Mensen die een burn out hebben (gehad) zijn vaak wat perfectionistisch. Ze proberen niet alleen op het werk, maar ook op andere vlakken een tien te scoren. Ze cijferen zichzelf zo vaak weg dat ze de signalen van hun lichaam niet meer herkennen, tot het lichaam zelf aan de handrem trekt. Ik kan het me voorstellen dat als je dit zelf niet ervaren hebt het moeilijk te begrijpen is, echter kan er wel begrip worden getoond. Je mag je gelukkig mens zijn dat je al die 40 jaar zo goed voor jezelf hebt weten te zorgen dat je dit punt nooit hebt hoeven bereiken.

   Groetjes Hanneke

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.