Geef jij als ouder het goede voorbeeld aan tafel?

Geef jij als ouder het goede voorbeeld aan tafel?

Je kinderen goede tafelmanieren leren dat ligt dat in jouw handen. Geef als ouder het goede voorbeeld aan tafel. Wees je er bewust van dat kinderen ook aan tafel jouw gedrag kopiëren. Wil je dat ze met mes en vork eten, geen telefoons aan tafel, niet boeren, voldoende groente eten en geen maaltijden overslaan. Practice what you preace. Wees je bewust van die kleine papegaai aan tafel!

Goede voorbeeld aan tafel

Ik weet dat ik makkelijk praten heb zonder kinderen. Ergens kan ik me ook wel voorstellen dat wanneer er elke dag een gevecht ontstaat aan tafel je op termijn bezwijkt als ouder. Toch ben ik er geen voorstander van om drie verschillende gerechten te maken, omdat er altijd wel iemand is die iets niet zo lekker vind. Wij zijn opgevoed met het idee dat je van alles wat moest nemen. Ik kan je zeggen dat het niet altijd even gezellig was. Zo bivakkeerde we wel eens met een kindertafeltje in de hal als het te veel drama opleverde. Wijsheid uit die tijd : als het kraantje van de stortbak van de WC is dichtgedraaid kun je nog maar één keer doorspoelen. Mijn moeder kreeg op witlof en spruitjes na gelijk, later zal je smaak veranderen en lust je veel meer. Het kan zo zijn dat je kind liever appelmoes eet dan groente, ik misschien nu nog steeds wel. Bepaalde voedingsstoffen heb je gewoon nodig, daarom vind ik dat allemaal dezelfde maaltijd zo gek nog niet is.

Het goede voorbeeld aan tafel doet (hopelijk) goed volgen!

Samenwonen is samen eten

Mijn mening is dat wanneer je samen in een huis woont dat de hoofdregel is dat er ook samen gegeten dient te worden. Als er iemand naar voetbaltraining of iets dergelijks moet kan ik me voorstellen dat het anders is. De maaltijd is binnen een gezin een belangrijk moment van de dag, om met elkaar in verbinding te blijven. Verbinden doe je niet wanneer je tv kijkt tijdens het eten en eten met aandacht al helemaal niet. Laat die stoorzender dus lekker uit. Daarnaast is het vreemd als kinderen hun ouders niet zien eten, waarom moeten zij dat dan wel? En op latere leeftijd is het als ouder ook helemaal niet zo gek om er een beetje beeld bij te hebben wat en hoeveel je kind eigenlijk eet. Dit geldt natuurlijk ook voor het ontbijt. Hoe wil je kinderen overtuigen dat ontbijten belangrijk is als ze jou dat nooit zien doen?

Ban geen producten uit

Eet jij geen brood? Dan is de kans groot dat wanneer jouw kind zich wat onzeker voelt over zijn of haar lichaam ze ook stoppen met brood eten. Als jij wilt dat jouw kinderen alles eten, zorg dan dat je dit zelf ook doet. Bepaalde productgroepen uitbannen, of een totaal andere maaltijd serveren voor jezelf is geen goed voorbeeld. Niet voor kleine kinderen en al helemaal niet voor de wat grotere kinderen. Het zelfbeeld in de pubertijd is vaak al niet zo stabiel. Als iemand aan tafel zit die compleet iets anders eet, omdat er blijkbaar iets grondig moet veranderen geeft dat geen vertrouwen.

Pas op met een dieet

Zitten je broeken inmiddels veel te strak dan snap ik dat je een paar kilo’s kwijt wilt. Denk er wel over na hoe communiceer je dat binnen het gezin en wat voor voorbeeld wil je daarbij geven. Ga voor een gezond voedingspatroon. Schuif wat met producten, neem bijvoorbeeld wat meer groente en wat minder aardappels of rijst maar ga niet over op maaltijd vervangers. Dit schept het beeld dat je eerst los kunt en als je dan wat te veel hebt gegeten je wel even een crash dieet kunt doen. Doe dit jezelf sowieso niet aan, want diëten werkt niet om blijvend af te vallen! Kinderen zien hun (stief)ouders als het grote voorbeeld, dus als jij ze laat denken dat dit de manier is zal het dat voor hun ook worden.

Een gezond voedingspatroon voor jong en oud

Struggle je nou zelf een beetje met wat een gezond voedingspatroon eigenlijk is. Vraag jij je daardoor af hoe je eigenlijk het goede voorbeeld kunt geven? Ik help je graag, bekijk het aanbod coaching. Met een beetje geluk betaalt je zorgverzekering zelfs mee aan het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Hoe zorg jij ervoor dat je het goede voorbeeld aan tafel geeft?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Geef jij als ouder het goede voorbeeld aan tafel?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.