Mijn goede voornemen voor 2018

Mijn goede voornemen voor 2018

Nooit eerder heb ik echt goede voornemens gehad om het nieuwe jaar mee te starten. Toch vind ik dit voornemen de moeite waard en hoop ik dat je met mij mee doet. Ik vond het altijd een beetje onzin, met goede voornemens kan je toch ieder moment starten?! Die mening heb ik nog steeds, daarom heb ik in de afgelopen weken ook al wat stapjes in de goede richting gemaakt.

Aanpassen van mijn voedingspatroon

Nee, ik ga niet lijnen, detoxen of een ander vreemd dieet volgen. Mijn voornemen is om minder vlees te gaan eten. Tijdens onze reis naar Indonesië viel het me op hoe makkelijk je het daar hebt als vegetariër. Er zijn veel meer opties dan hier in Nederland. Meestal is de selectie van vegetarische recepten erg klein, we kwamen afgelopen jaar zelfs in een restaurant waar ze geen vegetarisch gerecht op de kaart hadden staan. Niet van deze tijd! In november tijdens de bijscholing voor BGN gewichtsconsulenten werd nog eens benadrukt dat door de richtlijn gezonde voeding wordt aangeraden minder vlees te eten. Ik word ook niet zomaar vegetariër, maar wat minderen kan geen kwaad.

 

Waarom jij dit ook zou moeten doen

Het eten van te veel en bewerkt vlees vergroot op de kans op hart- en vaatziekte. Daarnaast is veel bewerkt vlees vaak erg calorierijk. Mede daardoor komen we steeds meer aan. Als je vlees weg laat is de kans dat de maaltijden meer groente gaat bevatten groot. Laat dat nou net hetgeen zijn waarvan we over het algemeen veel te weinig eten. Het lijkt me dus een mooie win – win situatie. Begin eens met één of twee avonden geen vlees te eten. Dit is een stuk eenvoudiger dan grote voornemens als vier keer per week sporten als je eerst iedere avond in je luie stoel door brengt of stoppen met roken. Dit is een realistisch doel, ook in het belang van je gezondheid. Echter is de kans dat je jezelf teleurstelt veel kleiner. Ik zeg doen!

Wat eten we dan?

Natuurlijke vleesvervangers zijn eieren, peulvruchten, noten. Probeer bij het samenstellen van je maaltijd te denken in een goede verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. Laat het idee dat je vlees in iedere maaltijd moet vervangen door een vlees vervanger als een groente burger los. Wees creatief! Ik ben bijvoorbeeld dol op zoete aardappel curry met feta en linzen. In dit gerecht mis je helemaal geen vlees. Maak vegetarische nasi door er stukjes omelet doorheen te doen in plaats van vlees toe te voegen. Ook lekker, tempeh bij je nasi.

Er zijn wel enorm lekkere vleesvervangers, let daarbij wel op of ze niet te veel vet bevatten en te weinig eiwitten.

Er zijn zo veel opties, we moeten alleen onze aardappels, groente, vlees mentaliteit los proberen te laten.

Wat is jouw goede voornemen?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Dit bericht heeft 5 reacties.

  1. Marianne

    Mooi artikel! Sinds een paar jaar eten We 4 a 5 keer per week geen vlees en geen nep vlees vervangers. Gewoon omdat We na het bezoek aan zo’n 25 landen buiten Europa zoveel mooie gerechten zonder vlees kennen die we lekkerder vinden dan het standaard Nederlandse potje! Mexicaans, Indiase curries, Thai food, Chileens en veel jamie Oliver/ah gerechten zijn zoveel lekkerder! Bijkomend voordelen: het is goedkopere want vlees is vrij duur,je kunt die andere keer dus een mooi stukje vlees/biefstuk kopen en dat is dan weer onbewerkt dus gezonder, veel gerechten heb ik sneller op tafel in 10/15 min, minder vlees is beter voor het mileu, en ik eet meestal meer groentes. Als laatste doordat veel gerechten kort koken blijven de vezels behouden (als je groente zacht kookt gaan veel vezels verloren).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.