Eetdagboek #2 Nationale Week Zonder Vlees

Eetdagboek #2 Nationale Week Zonder Vlees

Ik heb afgelopen week 7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom bespaard. Van 5 t/m 11 maart vond de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Een mooi initiatief,  ik vond dat ik als gewichtsconsulente en lifestyle coach hierin het goede voorbeeld kon geven. Mocht je denken dat ik altijd perfect uitgebalanceerde culinaire hoogstandjes op tafel staan, dan moet ik je teleurstellen. Het is al een hele tijd geleden dat ik een eetdagboek bij heb gehouden, deze week vond ik een mooie gelegenheid. 

Hoe heb ik de Nationale Week Zonder Vlees ervaren?

Ik kwam er deze week achter dat vlees eten vooral een gewoonte is. Denk ik aan boerenkoolstamppot, dan denk ik aan rookworst. Het viel me uiteindelijk enorm mee, er zijn zo veel lekkere dingen te bedenken zonder vlees. Normaal eet ik wel eens een dagje geen vlees, maar nu moest ik net wat creatiever zijn dan dat ene gerecht. De enige keer dat ik er echt even over na moest denken was toen ik op zaterdag in de stad ging lunchen. Mijn oog viel op een broodje gerookte kip, toen dacht ik ineens ‘dat mag deze week niet’. Ik koos uiteindelijk voor brood met hummus, tomaat en komkommer. Iets wat ik anders waarschijnlijk niet zo snel gekozen zou hebben. Ik had het niet willen missen, want het was echt super lekker. Deze week heeft me geleerd eens voor wat anders te kiezen.

Maandag

Ovenschotel met vegetarisch gehakt aubergine, tomaten, tomatenblokjes en feta. Het oorspronkelijke recept is met gehakt, maar dat is prima te vervangen door een vegetarische variant.

Ovenschotel met aubergine en feta

Dinsdag

Vegetarische nasi met een gebakken eitje. Daarbij at ik in sojasaus met sambal gemarineerde tempeh uit de airfryer en een zoetzure komkommer salade.

Woensdag

Eén van mijn favoriete gerechten in de winter, boerenkoolstamppot. Dit keer zonder rookworst, maar met vegetarische spekjes.

Donderdag

Op deze avond moest ik alleen eten en wilde ik nog gaan sporten. Daarom stond er een culinair hoogstandje uit de magnetron op het menu. Ik had een portie boerenkoolstamppot van woensdag bewaard.

Vrijdag

Een typische vrijdag maaltijd. Vlaamse friet uit de airfryer, een vegetarische cordon blue en een salade van sla, tomaat, komkommer en een paar vegetarische spekjes.

Vrijdag friet dag!

Zaterdag

Na een flinke lunch buiten de deur in de middag, besloot ik in de avond een wat lichtere maaltijd thuis te eten. Een salade van jonge bladsla, komkommer, sperziebonen, tomaten, een gekookt ei, pijnboompitten en pesto dressing. Daarbij at ik wat zoete aardappel frietjes.

Zondag

Als je rond 15.00u je lunch eet, tja dan is het gedaan met het ritme. Om toch wat groente te eten maakte ik een salade van boerenkool, rode ui, appel en pecannoten. Daarbij stokbrood met zelfgemaakte hummus.

Boerenkoolsalade met appel en pecannoten

Voortaan vegetariër of direct weer aan de biefstuk?

Of ik vlees echt gemist heb? Dat kan ik eigenlijk niet zeggen. Toch vind ik vegetariër worden een stapje te ver op dit moment, maar wie weet denk ik daar in de toekomst anders over. Mijn morele bezwaren om vlees te eten zijn niet zo groot dat ik vol overtuiging vegetariër zou kunnen zijn op dit moment. Ik denk wanneer je deze overtuiging niet voor 100% hebt, je het jezelf enorm lastig maakt door dit soort regels op te leggen. Over biefstuk gesproken, ik zou het wel een kleine ramp vinden als ik nooit meer een biefstuk Bali meer zou mogen eten bij Loetje. Deze week heeft me wel net wat creatiever gemaakt, dus blijf zeker regelmatig vegetarisch eten. Ik heb er nu al zin in om nieuwe vegetarische recepten te bedenken!

Hoe ging jouw week zonder vlees?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Week zonder vlees, salade met zoete aardappel frietjes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.