Eerst een boterham met goed, daarna met zoet?

Eerst een boterham met goed, daarna met zoet?

Ik ben echt allergisch voor de uitspraak ‘eerst een boterham met goed, daarna een boterham met zoet’. Waarom? Omdat de mensen die ik dit heb horen zeggen een ander idee hebben van wat goed is dan wat ik als voedingsdeskundige heb geleerd. Mocht je nu helemaal geen idee hebben waar ik het nu over heb? De regel die we kinderen opleggen eerst een boterham met hartig beleg te eten voordat ze een boterham met zoet beleg mogen.

Wat is een boterham met goed?

Als we het hebben over mijn volkoren boterham belegd met hummus en komkommer op de afbeelding bij dit artikel kunnen we spreken over een boterham met ‘goed’. Alle keren dat ik de opmerking ‘eerst een boterham met goed, daarna een boterham met zoet’ heb gehoord was er geen hummus, groentespread en magere vlees- of kaas producten aanwezig. Dat zijn de hartige producten die we onder ‘goed’ zouden kunnen scharen. Al ben ik er eigenlijk geen fan van om producten in goed of fout in te delen.

Is die boterham wel zo goed?

We kunnen ons enorm druk maken over het beleg van onze boterhammen. Wat is goed en wat niet? Toch zijn wel nog lang niet allemaal over op volkoren brood. Een brood mag alleen de term volkoren gebruiken als het gemaakt is van 100% volkorenmeel en het product dus geen bloem bevat. Volkoren wil zeggen dat in het product de hele graankorrel wordt gebruikt, dus ook de buitenkant. Dit zorgt ervoor dat het product veel voedingsvezel bevat. Voedingsvezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel en een goede darmwerking. Dat is dus de reden waarom witte boterhammen zomaar in je holle kies verdwijnen. Het vult niet omdat er nagenoeg geen voedingsvezels inzitten. Je lichaam is dan ook snel klaar met de afbraak van je maaltijd, met als gevolg dat je opnieuw trek krijgt. Kijk dus niet alleen naar het beleg, maar ook naar het soort brood wat er op tafel staat.

Is pindakaas slechter dan cervelaat?

Wat wel duidelijk mag zijn inmiddels is dat er bij de uitspraak ‘eerst een boterham met goed, daarna met zoet’ enkel wordt gekeken of er een hartig product wordt gekozen. De voedingswaarden worden hier volledig achterwege gelaten. Als je bedenkt dat bijvoorbeeld vruchtenhagel bijna puur suiker is, dan begrijp ik zeker dat je dit niet onder het kopje goed schaart. Echter is het met pindakaas een ander verhaal. Veel varianten bevatten weliswaar wat suiker, maar ook gezonde vetten en eiwitten. Als we dan kijken bijvoorbeeld naar cervelaat dan bevat dit vast dierlijk vet. Daarnaast zouden we er goed aan doen om allemaal wat minder vlees te eten. Dat geldt al helemaal voor rood en bewerkt vlees. Wat rood vlees is spreekt wel voor zich. Bewerkt vlees is alles wat niet zo rechtstreeks van het dier komt. Een kipfilet is dus niet bewerkt, maar cervelaat groeit niet zo aan de billen van een varken. Deze producten verhogen de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en darmkanker.

Misschien tijd deze uitspraak uit de jaren stilletjes of de productkeuzes nog eens onder de loep te nemen!

 

Liefs Hanneke

Lees ook: croissants zijn de nieuwe boterhammen.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Eerst een boterham met goed, daarna met zoet

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.