Diëten werkt niet om blijvend af te vallen

Diëten werkt niet om blijvend af te vallen

Waarom moet je niet diëten? Dat ga ik je uitleggen, want waarom je het wel moeten doen dat proberen al allerlei marketeers je te vertellen. Zodra het nieuwe jaar begint en/of als het bijna zomer is we slaan weer massaal aan het diëten. Doe het niet, diëten werkt niet om blijvend af te vallen. Ik help mensen met het ontwikkelen van een gezondere leefstijl en om wat kilootjes te verliezen, maar niet door een dieet voor te schrijven. In dit artikel leg ik je uit waarom het volgen van een dieet (in de meeste gevallen) geen duurzame oplossing is.

Wat is een dieet?

Een dieet omvat meer dan een methode om even wat kilo’s te verliezen. Een dieet bestaat uit een aantal leefregels om een voedingspatroon aan te passen. Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen een zoutarm dieet volgen, om op die manier hun bloedruk weer wat lager te krijgen. Een dieet is meestal een tijdelijke aanpassing van onze leefgewoonten totdat we hanteren dit totdat we een bepaald doel hebben bereikt.

Diëten werkt niet, omdat het tijdelijk is

Het probleem van een dieet is dat wij tijdelijk ons eetpatroon aanpassen. We beperken de energie inname (drastisch) verliezen zo wat kilo’s en gaan weer op de oude voet verder. Als je afvalt verlaagt ook je dagelijkse energiebehoefte. Als je dus door je dieet inmiddels minder weegt, heb je minder voeding nodig om op gewicht te blijven. Je gaat weer terug naar je oude voedingspatroon. Gevolg: je komt nog sneller aan dan voordat je aan het dieet begon.

Wonderen bestaan niet!

Echt, stop met het zoeken naar een wondermiddel. Die extra kilo’s heb je er niet in een paar weken aan gegeten. Accepteer dat ze er ook niet in een paar weken af zullen gaan. Je zult er hard voor moeten werken en een flinke portie motivatie en doorzettingsvermogen mee moeten nemen. Wil ik dat de moed je in de schoenen zinkt? Nee, helemaal niet. Ik wil dat je realistisch bent. Dat je stopt met het geloven in Tel Sell reclames, detoxen, sapkuren, dat koolhydraten de vijand zijn en dat het Pioppi-dieet geniaal is. Echt, wonderen bestaan niet, diëten werkt niet. Stop met zoeken.

Lijkt een methode om af te vallen te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook!

Dat je ergens van afvalt wil niet zeggen dat het gezond is

Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het Keto- en het Pioppi-dieet. Beide diëten bevatten veel verzadigde vetten. Dit zijn de vetten die niet goed voor ons zijn. Kort door de bocht, de vetten die onze aderen doen dichtslippen. Toch kun je met deze diëten afvallen. Vet geeft een enorm verzadigd gevoel, waardoor we op dagtotaal minder gaan eten. Als je minder eet dan je lichaam verbrand val je af. Het mooie aan deze diëten is dan ook dat je dit zonder hongergevoel doet. Meestal wordt er als bewijslast aangedragen dat het LDL cholesterol verlaagt, wat ‘gezond’ is. Ik kan je een geheimpje verklappen, als je op een andere manier gewicht verliest zal je LDL-cholesterol ook verlagen. Deze diëten kunnen ervoor zorgen dat je op termijn vitamines, mineralen en vezels te kort komt en te veel verzadigd vet binnen krijgt. Deze koolhydraat arm eten gaat op termijn niet samen met een gezondere leefstijl, omdat je geen volwaardig voedingspatroon hanteert.

Lekker snel wat kilo’s kwijt met een sapkuur of detox

Veel mensen denken dat als ze willen starten met afvallen ze met een sapkuur of detox even snel een sprintje kunnen trekken. Dat lijkt ook zeker zo te zijn, maar de enige die je hiermee voor de gek houdt ben jezelf. Door tijdelijk (bijna) alleen vloeibaar te eten krijg je weinig vezels binnen, vezels houden vocht vast en maken je lichaam daardoor wat zwaarder. Je verliest dus het vocht, waardoor je ‘snel afvalt’. Wat kwijt bent geraakt is alleen veel meer vocht- dan vetmassa. Natuurlijk verlies je ook wat vet (en spieren), omdat je tijdens een sapkuur of detox niet binnen krijgt wat je lichaam dagelijks verbrand. Je darmflora kan er van verstoord raken, daarnaast is als je een tijdje erg weinig calorieën binnen krijgt de drang om daarna te veel (en dwangmatig) te gaan eten veel groter. Conclusie diëten werkt niet op lange termijn, ook niet in de vorm van een sapkuur of een detox.

We zouden meer groente moeten eten

Het punt is ook dat wij Nederlanders niet van die enorme groenteboeren zijn. We zetten het Keto- en het Pioppi dieet een beetje naar onze eigen hand. We nemen net wat minder groente, wat meer eieren met spek en die paar handjes chips die moeten af en toe toch kunnen? Je valt misschien wel af, maar de kans dat je eigenlijk ongezonder eet dan hiervoor is aanwezig. De aanbevolen hoeveelheid groente is minimaal 250 gram per dag. Dat halen enorm veel mensen niet. Dit is waar we aan zouden moeten werken. Bedenk eens hoeveel groente je kunt eten voordat je dezelfde hoeveelheid calorieën hebt als voor twee eieren met spek. Veel! Door het drastisch verhogen van onze dagelijkse hoeveelheid groente hoeven we ook echt geen honger te ervaren als we wat af willen vallen. Diëten werkt niet, ons voedingspatroon bijschaven wel.

Hoe val je dan af?

Diëten werkt niet om blijvend af te vallen, wat wel? Al snel zou je denken dat je zonder dieet niet af kunt vallen, het kan wel. Het uitgangspunt is een gezond voedingspatroon, maar dan eet je net wat minder dan je verbruikt. Om ervoor te zorgen dat je geen honger gevoel ervaart kunt je wat meer magere eiwitproducten eten, extra groente, want dit bevat bijna geen calorieën en je kiest zo veel mogelijk voor volkoren producten. Deze producten bevatten vezels en zorgen daarmee voor een verzadigd gevoel, daarnaast maak je je ingewanden hier ook extra blij mee. Je schuift dus wat met voedingsmiddelen om voldoende massa te creëren in je maaltijden.

Ga voor een gezonde leefstijl op lange termijn

Probeer jezelf niet voor de gek te houden door voor dat beoogde sprintje te gaan. Behaal resultaat op lange termijn wat je vast kunt houden. Door je voeding tijdelijk aan te passen met producten die niet jouw voorkeur hebben ga je nooit een nieuwe leefstijl ontwikkelen. Het is dus belangrijk uit te vinden wat goede producten zijn die binnen jouw voorkeur maar ook binnen een gezond voedingspatroon passen. Je kunt dus wel denken dat je van kip, broccoli en rijst een sixpack krijgt, maar dat ga je nooit volhouden op lange termijn.

Het gaat je wat energie kosten om die kilo’s er af te krijgen, maar niemand heeft gezegd dat je het alleen hoeft te doen. Bekijk de pagina coaching om te zien waar ik je bij kan helpen.

 

Liefs Hanneke

Lees ook: Gezond eten, hoe doe je dat?

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

diëten werkt niet om blijvend af te vallen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.