Cellulite, wat kun je er tegen doen?

Cellulite, wat kun je er tegen doen?

Cellulitus is de meest gebruikte term voor de bobbelige sinaasappelhuid, de officiële naam is cellulite.  Vrijwel iedere vrouw krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Zoals bij veel ongemakken is voorkomen beter dan genezen. In de drogist wemelt het van de middeltjes tegen cellulite. Wat kun je er nou echt aan doen om die sinaasappelhuid te voorkomen of verminderen?

Wat is cellulite?

Het zijn de bobbeltjes en kuiltjes in de huid bij de heupen, dijen en billen. Het wordt vooral veroorzaakt door vetophopingen, dit verstoort het bindweefsel onder de huid waardoor structuur en het aanzicht van de huid veranderd in de wel bekende sinaasappelhuid. Dit heeft alles te maken met een verslechterde doorbloeding, waardoor minder voedingsstoffen worden aangevoerd en minder afvalstoffen worden afgevoerd. De vochthuishouding ook in de war raakt. Het is een vicieuze cirkel waarbij een verslechterde vochthuishouding en ophoping van vet, vocht, voeding- en afvalstoffen de bloedtoevoer verder verslechterd. Het vrouwelijk lichaam bestaat voor een groter percentage uit vetmassa dan het mannelijke lichaam, het is daarom ook logisch dat dit veel vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. Of beter gezegd bij bijna alle vrouwen in een bepaalde mate.

Wat is cellulitus dan? Iets heel anders. Het is een huidaandoening gerelateerd aan een bacteriële infectie. Als we het over die putjes in onze billen hebben bedoelen we dus cellulite.

Wondermiddelen om cellulite te bestrijden

Alles wat niet in ons schoonheidsideaal past is marketing, daarom bestaan er zalfjes, cups en massages die beloven cellulite te laten verdwijnen. Er bestaan allerlei zalfjes waardoor je sinaasappelhuidje volgens het etiket als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Het enige wat er als sneeuw voor de zon verdwijnt is je banksaldo. Dat geldt ook voor cuppen. Denk je nu wat? Cuppen is een vorm van vacuüm zuigen van de huid met een cup wat de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen zou verbeteren. Ook massage(apparaten) beloven wonderen te verrichten. Ze zullen een kleine bijdrage leveren aan de doorbloeding en vochthuishouding, maar wonderen geloof er niet in. De enige methode om cellulite direct te bestrijden is liposuctie. Het weg laten zuigen van je vet is natuurlijk wel een erg rigoureuze actie.

Wat helpt dan wel om cellulite te verminderen of voorkomen?

Als je eenmaal cellulite hebt ontwikkeld is het een behoorlijke opgave om er weer vanaf te komen en het is de vraag of je het wel echt gaat lukken. Kortom voorkomen is beter dan genezen. Ook als jij nu denkt putjes in de billen waar heb je het over, lees even verder.

 1. Lichaamsbeweging

  Wat is er beter om te zorgen dat je doorbloeding goed blijft, precies bewegen. Sowieso is het een goed idee om minimaal twee keer per week te sporten, maar ook alle andere vormen van beweging dragen bij. Neem de trap in plaats van de roltrap of de lift. Sta even op van je werkplek, ga tijdens de lunchpauze naar buiten. Alle kleine acties dragen bij.

 2. Een volwaardig voedingspatroon

  Hanteer een volwaardig voedingspatroon. Zet de inname van voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, noten en peulvruchten op de eerste plaats. Als je gezond eet is de kans dat je ook nog bezwijkt voor net te veel suiker- en vetrijke snacks stukken kleiner en daarmee de kans dat je overeet ook. Structureel overeten zorgt ervoor dat je aankomt, wat cellulite weer als gevolg kan hebben.

 3. Veel water drinken

  Veel water drinken zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen kan afvoeren. Wat je afvoert kan niet ophopen op plekken waar je het niet wilt. Ga voor water en thee in je strijd tegen cellulite. Praktisch, hoe pak je dit aan? Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Probeer caffeïne en alcohol houdende dranken tot een minimum te beperken.

 4. Je vetpercentage laag houden

  Het gaat om vetophopingen die de structuur van het bindweefsel verstoren. Simpel gezegd is het dus hoe minder vet je hebt hoe kleiner je kans is op een sinaasappelhuid. De meest effectieve manier om cellulite te verminderen is dan ook het verlagen van je vetpercentage. Dit doe je door voor een langere periode ervoor te zorgen dat je lichaam meer brandstof verbruikt dan dat je binnen krijgt. Dan spreekt je lichaam je vet voorraad aan als brandstof. Natuurlijk dragen de drie andere hierboven genoemde punten daar een positieve bijdrage aan.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Cellulite, wat kun je er tegen doen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.