Mijn mening over de body positive hype

Mijn mening over de body positive hype

De nieuwe hype is body positive. Geweldig zou je zeggen, maar wanneer je er je best voor doet slank te zijn, door gezond te eten en drie keer per week te sporten lijk je ineens een beetje vreemd te zijn. Of in ieder geval, dat gevoel krijg ik regelmatig. Zeker als de freakshakes me op Instagram dan ook nog eens om de oren vliegen. Voor je het weet word je weggezet als doorgeslagen fitgirl. Terwijl ik gewoon een gezond voedingspatroon probeer te handhaven waarbij 80% van mijn voeding bestaat uit nutriëntrijke producten. Al eens eerder schreef ik slank zijn betekent niet dat je een olifantenhuid hebt. Die heb ik nog steeds niet.

Gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Wat mij zorgen baart is dat we soms de gezondheidsrisico’s van overgewicht ineens vergeten lijken te zijn. Natuurlijk weet ik dat iemand met overgewicht een prima conditie kan hebben. En dat wat voller zijn niet wil zeggen dat iemand ongezond eet. Slank zijn zegt absoluut niet alles over hoe gezond je bent, maar er zijn gewoon cijfers die aantonen dat hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen aan banden en gewrichten vaker voor komen bij mensen met overgewicht. Ik pretendeer size zero absoluut niet, want dat is ook zeker niet gezond. Ik vind wel dat we zouden moeten streven naar een gezond gewicht, de marge tussen de onder- en bovengrens van gezond gewicht is behoorlijk groot. Wat ik bedoel is gewoon ergens binnen die marge wat bij jou past. Natuurlijk wel op voorwaarde dat dit bereikt wordt middels een gezonde leefstijl.

Body positive is niet alleen voor de wat vollere vrouw

Waar het bij body positivity om gaat is dat je tevreden durft te zijn met wie je bent. Dat je trots bent op je lichaam en dat durft te laten zien en dat mag iedereen zijn. Fat shaming is ineens de achtste zonde geworden, maar zullen we ook even stoppen met onaardig te zijn tegen slanke dames. Zij hebben ook onzekerheden (hallo, team no boobs). Toch komen er ineens ook geluiden dat veel sporten, vele groente eten en dat soort dingen er niet zo toe doet, als je maar van jezelf houdt. Zowel fat als skinny shaming (en alles wat daar tussenin zit) niet doen! Je zal als vrouw altijd onzekerheden hebben, laten we die onzekerheden nou niet vergroten bij een ander door onaardige dingen over elkaar te zetten. Vergelijk jezelf alleen met jezelf, alleen dan kun je body positive zijn!

Streef naar de beste versie van jezelf

Voel jij je er goed bij vier keer in de week naar de sportschool of wil je graag trainen voor een halve marathon, doen! Beweeg jij om gewoon gezond te blijven, doen! Ik ben het er absoluut mee eens dat ieder lichaam een bikini body is. Wat ik wil dat je gewoon goed voor jezelf zorgt voor de binnenkant en voor de buitenkant. Ik wil dat je echt de beste en gezondste versie van jezelf bent of dat nou met of zonder sixpack is. Hoe die versie eruit ziet bepaal jij zelf, maar deze versie beschikt in ieder geval over een flinke portie zelfvertrouwen.

Liefs Hanneke

P.S. ook op de illustratie rusten auteursrechten, de mijne 😉

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Wat ik vind van de body positive hype

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Priscilla

    Ben het compleet met je artikel eens..;) enne, team no boobies, kan me er bij aansluiten haha..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.