Binge eating disorder een enorm taboe

Binge eating disorder een enorm taboe

Door een hoofdstuk over eetstoornissen in de cursus over emotie-eten ben ik aan het denken gezet. Als men spreekt over een eetstoornis denken we al heel snel aan anorexia nervosa. In een uitzonderlijk geval horen we wel eens wat over boulimia nervosa, maar het binge eating disorder (BED) daar praten we niet over of we weten zelfs niet eens van het bestaan. Ik denk dat het probleem groter is dan we meetbaar gemaakt krijgen, omdat het zo’n taboe is. Denk je het nu het binge wat? Precies, we praten er te weinig over. Ik wil er wat meer aandacht aan besteden, omdat ik denk dat het een probleem is maar waarvan veel mensen niet weten dat het een naam heeft. Als je niet weet dat het een naam heeft is erkennen dat je een probleem hebt lastig en hulp zoeken nog lastiger. Tijd voor wat openheid!

Wat is het binge eating disorder?

Het binge eating disorder wordt ook wel ‘eetbuistoornis’ genoemd. Iemand met deze eetstoornis heeft regelmatig terugkerende eetbuiten, waarbij er sneller en meer gegeten wordt dan normaal. Tijdens een eetbui heeft iemand het gevoel de controle volledig kwijt te zijn. Vermoedelijk heeft een derde van de mensen met obesitas (BMI >30 hebt*) deze eetstoornis. Het binge eating disorder komt in tegenstelling tot de twee eerder genoemde eetstoornissen even vaak voor bij mannen en vrouwen. Een aantal keer kwam ik er na een tijdje coachen achter dat iemand kampte met flinke eetbuiten. In de intake was bij de vraag ‘Heb je een eetstoornisverleden?’ Het antwoord ‘nee’ ingevuld, gewoonweg omdat we dit niet erkennen als eetstoornis.

Wat is een eetbui?

Iemand kan het eten van drie koekjes als eetbui ervaren, omdat het voornemen niet te snoepen is verbroken. Dit noemen we een subjectieve eetbui. Eigenlijk valt het wel mee en het kan iedereen wel eens gebeuren, echter kan iemand zich er wel enorm rot door voelen. Er is sprake van een objectieve eetbui als er in korte tijd een enorme hoeveelheid voedsel wordt genuttigd, die zowel door de persoon zelf als door anderen gezien wordt als een grote hoeveelheid. Wanneer je los gaat en binnen twee uur een patatje met drie snacks, een reep chocolade, een zak chips en een liter cola wegwerkt dan spreken we van een objectieve eetbui. Mensen eten dan voornamelijk voedsel wat rijk is aan suiker, vet en zout. Bij het binge eating disorder heeft iemand het gevoel geen controle meer te hebben over de drang naar eten. Dat resulteert er in dat er in de meestal gevallen wordt doorgegeten tot alles op is.

Het ontstaan van een eetbui

Het ontstaan van een eetbui kan allerlei redenen hebben. Dagen van te streng lijnen waardoor je lichaam aan alle kanten schreeuw ‘honger’ kan ervoor zorgen dat je de controle verliest. Moeilijk te uiten emoties, een laag zelfbeeld en stress kunnen ook een aanleiding zijn. Echter is het vaak een cirkeltje waar iemand met deze eetstoornis moeilijk uit kan komen. Emoties worden letterlijk weg gegeten, met een ongelukkig gevoel als gevolg. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een nieuwe eetbui. Het is dan ook eerder regel dan uitzondering dat mensen die hier last van hebben in gezelschap weinig tot niks eten uit schaamte voor wat anderen zullen denken als ze eten in gezelschap, maar al last hebben van overgewicht. De eetbuien ontstaan bijna altijd als iemand alleen is.

Waarom wil ik dit taboe doorbreken?

Deze eetstoornis heeft alles te maken met gevoel, je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. We doen in onze maatschappij nog steeds een beetje krampachtig als er in ons hoofd iets niet helemaal lekker loopt. We maken elkaar knettergek met prestatiedruk op alle vlakken, als dat dan tot mentale klachten leidt stoppen we het in de doofpot. Ik wil dat we gewoon kunnen praten over eetstoornissen, burn out en depressie. Ik denk dat er over praten al de helft van de oplossing van een probleem kan zijn. We maken het onderwerp enorm groot door er maar over te zwijgen.

Ik herken me in dit verhaal, wat nu?

De eerste tip die ik wil geven is probeer niet streng te lijnen en jezelf alles te ontzeggen. Hiermee maak je het jezelf uiteindelijk enorm moeilijk, omdat je lichaam na een aantal dagen te weinig eten echt snakt naar alles wat op je pad komt. Probeer te werken aan een gezond voedingspatroon. Als je voldoende en gezond eet zul je merken dat je minder behoefte hebt aan koek, snoep en snacks. Ik kan me voorstellen dat het vreselijk confronterend is als je jezelf herkent in dit verhaal. Erkennen dat je een probleem hebt is de eerste (lastige) stap. We zwijgen hier dan wel massaal over, maar je bent echt niet de enige. Jij bent wel de enige persoon die actie kan ondernemen. Verzamel al je moed en maak een afspraak met je huisarts.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Binge eating disorder een groot taboe

*Body mass index (BMI) van <30 is een indicator, wanneer iemand enorm veel spiermassa heeft kan het lichaamsgewicht hoog zijn voor de lengte maar hoeft dat geen obesitas te bekeken, echter zijn dit uitzonderlijke gevallen.

Bronnen: Voedingscentrum – Cursus LOI Emotie-eten

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Marleen

    Goed dat hier ook over geschreven wordt!

    1. Dank je! Ik dacht ineens hier moet ik wat mee ookal ben ik niet de persoon die hulp kan bieden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.