Afvallen een zwaar proces? Je mindset is bepalend

Afvallen een zwaar proces? Je mindset is bepalend

Je wilt wat afvallen, om beter in je vel te zitten of misschien wel voornamelijk omdat het beter is voor je gezondheid. Ik pretendeer totaal niet dat je size zero moet hebben om gelukkig te zijn. Zeker niet zelfs, ik was toen ik mijn lang verwachte sixpack bijna bereikt had zo geobsedeerd door alles wat ik ervoor moest doen dat ik me er echt niet gelukkiger door voelde. Even terug naar de kern. Hoe zorg je ervoor dat afvallen geen loodzwaar proces gaat worden? Het begint bij je mindset, in dit artikel leg ik je uit wat ik daarmee bedoel en hoe je dit positief kunt beïnvloeden.

Afvallen, waarom wil je dat?

‘Gewoon’ is in dit geval geen antwoord. Om succesvol af te kunnen vallen moet de motivatie in jezelf zitten. Wil je dus afvallen om strak in bikini naast je gespierde partner te kunnen lopen, dan hang je het meer aan een ander op dan aan jezelf. Het gaat om intrinsieke motivatie, daarmee kun je heel erg veel bereiken. Wat denk jij te bereiken als je die kilo’s kwijt bent? Hoe denk jij je dan te voelen? Probeer dat te visualiseren. Hou dat vooral ook vast, want eigenlijk ben ik helemaal geen voorstander van doelen in kilo’s. De weegschalen laten bepalen hoe jij je voelt op een dag is namelijk een heel erg slecht idee.

Een gewicht zegt niks over je shape

Doe je veel aan sport, dan heb je meer spiermassa wat zwaarder is dan vetmassa. In dit geval komt een hoger gewicht je doel waarschijnlijk eerder ten goede, omdat die extra spieren zorgen voor de shape van je lichaam. Heb je weinig spiermassa, maar inmiddels ook weinig vetmassa dan kun je je streefgewicht wel behaald hebben, maar dan zul je zien dat het ook niet zaligmakend is. Het kan dan best zo zijn dat je ribben inmiddels zichtbaar zijn, maar je buik absoluut niet strak is. Kortom, ik vind een streefgewicht eigenlijk geen goed doel behalve als je in het kopje overgewicht aanbeland bent, dan kan het geen kwaad te streven naar een gewicht wat weer in het groen zit. Heb jij een gezond gewicht, maar ben je niet helemaal oké met jezelf zoek je ‘probleem’ dan niet in gewicht.

Heb jij een gezond gewicht, maar ben je niet helemaal oké met jezelf zoek je ‘probleem’ dan niet in gewicht.

Zo kun je afvallen wel volhouden

Als jij duidelijk hebt waarom je dit wilt, dan is dat je doel. Bedenk daarbij subdoelen. Maak het niet te ingewikkeld, iedere week twee keer gaan sporten en iedere dag netjes ontbijten zijn ook gewoon subdoelen. Jij wilt dit, dus je zult er iets voor over moeten hebben. Dan komt het moment dat je taart krijgt aangeboden. Wat nu? Mag jij geen taart, omdat je een paar kilo kwijt wilt of kies jij ervoor om deze taart even over te slaan omdat dit niet echt je lievelings is? Het resultaat is beide je neemt geen taart, het gevoel erbij is heel anders. In de tweede situatie neem jij de regie. Je kiest bewust om nu even geen taart te nemen, omdat je deze taart je niet dichter naar je doel brengt en vooral omdat deze taart niet zo lekker is dat je het de calorieën waard vind. Of afvallen een zwaar proces is, dat bepaalt je mindset.

Ben je eigen motivator

Al eerder schreef ik een artikel over waarom je van dagelijks op de weegschaal staat doordraait. In dit artikel leg ik je uit waarom dagelijks wegen je eerder demotiveert dan motiveert om je doel te bereiken. Focus je op shape, meet je centimeters om de borst, taille en heupen. Maak om de vier weken foto’s van je de voor achter en zijkant van je lichaam. Er is namelijk geen betere motivatie dan je eigen progressie. Bedenk je aan het einde van de dag wat goed ging. Het hoeven geen grootse dingen te zijn. Als jij bent gaan sporten volgens plan (terwijl je geen zin had) is dat een hoogtepuntje. Heb je vandaag meer dan 250 gram groente en twee stuks fruit gegeten? Geef jezelf een schouder klopje! Door je te focussen op je doel en op de positieve dingen kun jij jezelf motiveren door te zetten.

Wil je iemand die je af en toe een zetje in de goede richting geeft? Meld je dan aan om door mij gecoacht te worden via Personal Body Plan, want ik geef je dat zetje graag.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Afvallen een zwaar proces?

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.