Mijn 18 inzichten van het jaar 2018

Mijn 18 inzichten van het jaar 2018

Hoe ik terug kijk op 2018? Met gemengde gevoelens. Het was het jaar waarin ik thuis kwam te zitten met een burn out. Als ik terug kijk, had ik misschien in 2017 (ja, ruim driekwart jaar eerder) al aan de handrem moeten trekken. Zakelijk gezien was 2018 daarom niet het meest succesvolle jaar, maar wel een enorm leerzaam jaar vol inzichten. Deze 18 inzichten lieten dit jaar een lampje boven mijn hoofd branden.

2018 een jaar vol levenslessen

In het afgelopen jaar leerde ik enorm veel, vooral over mezelf. Dat je lichaam grenzen niet voor niks aan geeft, dat de grenzen van een ander niet die van jou zijn. Alle ballen hooghouden, omdat je het idee hebt dat anderen dat wel kunnen is de allerslechtste reden. Ik leerde (opnieuw) ontspannen, lekker slapen en mezelf meer te accepteren. Ik ben er nog niet, nog lang niet. Mijn energie is nog niet op 100%, maar toch voel ik me beter dan in de jaren hiervoor. Ik geloof dat eindelijk een soort van kwartje is gevallen dat ik mag zijn wie ik ben. Mensen die me dan niet leuk vinden, die horen niet bij me. Dat gevoel geeft rust!

Mijn 18 inzichten van het jaar 2018

 

 1. Van iets doen wat je niet leuk vindt loop je leeg

  Als je iets doet waar je niet volledig achter staat, dan loopt je batterij op termijn harder leeg dan dat hij op kan laden. In mijn geval een baan aanhouden die niet bij me paste met een burn out tot gevolg.

 2. Ik ben geen slechte slaper

  Als je heel lang slecht en licht slaapt dan ga je geloven dat je een slechte slaper bent. Ik sliep al ruim anderhalf jaar niet goed. Dit had puur te maken met stressklachten. Ik kan inmiddels weer regelmatig een nacht doorslapen en vind het weer fijn om in mijn bed te liggen.

 3. Stress heeft echt mega impact op PDS

  Al jaren heb ik last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ik weet dat bepaalde combinaties van voedingsmiddelen geen succes zijn voor mijn buik. Toch heeft stress wellicht nog veel meer impact dan voeding. Vanaf het moment dat ik thuis kwam te zitten met een burn out had ik bijna geen last meer van mijn darmen terwijl ik daarvoor bijna dagelijks met een enorm opgeblazen buik thuis kwam. Dit is voor mezelf echt één van de meest verrassende inzichten. Ik had hier namelijk nooit zo bij stil gestaan.

 4. Brabantse gemoedelijkheid bestaat echt

  Ik vind het echt leuk om in Utrecht te wonen, maar wat me steeds meer is gaan opvallen is dat iedereen zo langs elkaar heen leeft. Het heeft ongetwijfeld met het wonen in een stad te maken, maar in bijvoorbeeld een kleedkamer in de sportschool wisselt niemand een woord. Ik gooi hem er maar in, want Guus heeft gelijk: ik mis hier de warmte van een dorpscafé, de aanspraak van mensen
  met een zachte G!

 5. SEO werkt echt

  Naïef, I know! Ik hoopte altijd op een soort wonder, dat ik op een dag wakker zou worden. Dat mijn Facebook-pagina en Instagram er duizend volgers bij zouden hebben, omdat een bericht viral was gegaan en dat daarmee mijn bereik en het aantal bezoekers op mijn site enorm zou groeien. Het artikel Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken is absoluut viral gegaan door een publicatie op de website van de Telegraaf, maar dat levert nog geen terugkerende bezoekers op. Conclusie, sprookjes bestaan niet. SEO wel. Ik heb in de afgelopen maanden super veel blogs aangepast en ben de tool Yoast gaan gebruiken, ik merk dat dit een positieve invloed heeft op de bezoekersaantallen die via Google binnenkomen op mijn site.

 6. Minder rommeltjes kopen is fijn

  In de tijd dat ik nog alleen woonde was het financieel gezien regelmatig krap. Dit zorgde ervoor dat ik bijna geen haarspeltjes, nagellakjes, lipgloss, tijdschriften en allerlei rommeltjes meer kocht. Ik merkte dat ik daarna ook bewuster om ben blijven gaan met mijn uitgaven. Liever geef ik mijn geld uit aan een leuk etentje dan aan een shirt wat ik maar bij één speciale gelegenheid zal dragen. Ik ben daarnaast gestopt met het kopen van goedkope spijkerbroeken. Door te kiezen voor dingen die langer mee gaan ben ik niet meer chronisch op zoek bent naar een nieuwe favoriete broek.

 7. Vloggen is goed voor je zelfvertrouwen

  Dit is één van de inzichten die ik aan het begin van het jaar niet had verwacht. Ik had niet verwacht dat ik zou gaan vloggen. Het is namelijk mega eng, irritant om je eigen stem te horen en je blijkt ook allerlei eigenaardige trekjes te hebben waar je mee wordt geconfronteerd als je video’s gaat maken. Het helpt me enorm om mijn perfectionisme wat te temperen. Je kunt iets één of tien keer opnemen een accent en bepaalde trekjes heb je blijkbaar toch, het went. Zinnen komen er nooit helemaal vloeiend uit, maar ik ben dan ook geen nieuwslezer met autocue.

 8. Video’s monteren is echt leuk

  Het is zo leuk als je ontdekt dat je iets kan wat je niet had verwacht. Ik vind het leuk om te ontdekken dat ik een nieuw effectje toe kan voegen aan een video en dat ze er steeds beter uit gaan zien. Het blijft nog steeds een beetje eng, maar ik vind het echt heel leuk om video’s te maken! Volg je mijn YouTube-kanaal al?

 9. Naar business events en workshops gaan is je geld waard

  In de afgelopen maanden heb ik een aantal business events en workshops bezocht. Het leuke is natuurlijk dat je de facturen als ondernemer in je administratie kunt stoppen. Dit soort events zorgt ervoor dat je groeit als persoon en het is ongelofelijk goed voor je netwerk. Ik zag er eerst het nut niet zo van in om (veel) geld uit te geven aan dit soort events. De positieve energie dit je ervoor terug krijgt is het zo waard!

 10. Een werkplek huren is een goede investering

  In het begin van het jaar ben ik begonnen met het huren van een werkplek bij Hashtag Workmode in Utrecht. Een co-working space voor vrouwelijke ondernemers. Het is fijn om buiten de deur aan mijn bedrijf te werken, omdat je dan een paar uurtjes heel productief bent en je geen zorgen maakt dat de was in de machine klaar is. Heel wat weken kon ik niet gaan door mijn burn out, daarna kon ik heel wat maanden maar een paar uurtjes gaan. Dure uurtjes, maar de positieve energie op het kantoor gaf me zo’n opkikker. Mijn conclusie is dus dat je er veel meer voor terug krijgt dan alleen een plek om met je laptop neer te strijken. Een leuk netwerk, gezellige borrels en een inspirerende omgeving.

 11. Een hele dag op de bank liggen kan best fijn zijn

  Stilzitten vond ik tijdverspilling. Samen met mijn vriend een film kijken, oké. Maar verder vond ik niks doen toch echt zonde van mijn tijd, hoe zou mijn bedrijf anders ooit groeien. Als ik dwangmatig wat wil typen komt er niks, dan zit ik gefrustreerd achter mijn laptop. Ik wilde het huis tip-top in orde hebben, de koelkast gevuld, ik kon me altijd nog wel ‘nuttig’ maken. Ik was zo onrustig dat ik het gevoel had dat ik niet eens tijd had om mijn nagellak te laten drogen. Inmiddels weet ik weer hoe ik moet ontspannen, ik kan echt genieten van een zondag samen in joggingbroek op de bank.

 12. Andere artikelen dan recepten doen het veel beter onder de lezers

  Ik ben deze website ooit begonnen om mensen te inspireren goed voor zichzelf te zorgen. Dat kan in de vorm van voeding, maar ook in de vorm van voldoende ontspanning, tijd voor jezelf nemen, bewegen, bewuste keuzes maken Uit gebrek aan inspiratie werd dat vaak een recept, ook omdat dit ver van mijn gevoel af stond. Nu mijn creativiteit weer terug komt ben ik van mening dat dit de weg is die ik in moet slaan. Af en toe een recept om je nog steeds te inspireren gezond te eten, maar vooral ook artikelen met een persoonlijk tintje.

 13. Je hoeft al je hersenspinsels niet alleen te ordenen

  Als je auto een raar geluid maakt ga je naar de garage om erger te voorkomen. Als je hoofd wat kuren vertoont stoppen we het in de doofpot en wachten we tot het erg is. Soms kan iemand anders je helpen sneller tot nieuwe inzichten te komen dan wanneer je het wiel zelf uit gaat vinden.De psycholoog en coaches zijn er niet voor niks zo veel, doe er je voordeel mee! Dat heb ik het afgelopen jaar ook gedaan.

 14. Na een burn out word je (als het goed is) nooit meer hetzelfde

  Ik weet beter waar mijn grenzen liggen en zal ze ook meer in het oog moeten houden dan ik voorheen heb gedaan. Ik zeg vaker ‘nee’ tegen iets wat niet goed voelt. Soms moet mijn omgeving daar aan wennen. Ik ben op weg een betere versie van mezelf te worden.

 15. Uit je comfort zone is heel veel te beleven

  Je ontmoet er nieuwe mensen en ontwikkeld er nieuwe vaardigheden. Buiten mijn comfort zone is de wereld van YouTube, van spreken voor groepen. Allemaal leuke maar spannende activiteiten, dit is misschien niet echt één van de verrassendste inzichten maar je moet er wel wat mee doen.

 16. Dromen moet je uitspreken, anders komt er nooit wat van

  Als je dromen voor jezelf houdt blijf je vaak wachten op het juiste moment en dat moment bestaat niet. Als niemand weet dat jij iets kan of wilt doen, dan weet ook niemand dat ze bij jou aan kunnen kloppen. Mijn droom is om volgend jaar vaker te spreken en workshops te geven over een gezonde leefstijl, balans en werkstress. Nu ik dit uitspreek hoop ik dat alsnog iemand me komt halen voor een leuke klus!

 17. De Thaise keuken is echt geniaal

  Eén van mijn culinaire inzichten kreeg ik in Thailand. Ik zag voor de vakantie een beetje op tegen al die maaltijden met rijst. De smaken van de Thaise keuken blijken echt geweldig te zijn. Wat ze nog veel slimmer doen is veel groente toevoegen en alleen recepten maken die super snel klaar zijn.

 18. Ik heb echt een geweldige partner!

  Als je thuis komt te zitten met een burn out is dat vervelend, maar ook voor degene die naast je staat. Kan iemand zich verplaatsen in je situatie, begrip opbrengen? Mijn vriend heeft me enorm gesteund, me geholpen het echt rustig aan te doen. Hij heeft me laten ervaren dat de wereld niet vergaat als de vuilniszak in de keuken blijft staan en het wasrek vol hangt (en nee dat ervaren ging niet altijd van harte). Hij heeft me zo vaak duidelijk gemaakt dat ik nog steeds goed genoeg ben als ik de lat wat lager leg dat ik het inmiddels zelf ook echt geloof. Ik heb in het afgelopen jaar aan werkelijk alles in het leven en aan mezelf getwijfeld, behalve aan de liefde!

Ik ben benieuwd wat zijn jouw mooiste inzichten van 2018, waar ben jij dankbaar voor? Bedankt dat jij als lezer het hele jaar bij me bent gebleven, op naar een heel mooi 2019 vol nieuwe inzichten en hoogtepunten!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Mijn 18 inzichten van het jaar 2018

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.