Je wordt niet ziek van zonder jas naar buiten Gezond leven

‘Niet zonder jas naar buiten, dan word je ziek’. Ik hou me na zo’n opmerking altijd in, maar nu wil ik het toch even kwijt: ONZIN!

Dat geldt ook van in een rokje op de fiets, op natte sokken lopen en als je al verkouden bent de opmerking; ‘zeker met iemand achter de kerktoren gestaan’. En wat me nog het meeste stoort is dat ik zelfs hele intelligente mensen dit soort dingen hoor zeggen. Detail: de meeste mensen die dit zeggen zijn moeder. Gelukkig heb ik een slimme mamma!

Griep en verkoudheid ontstaan door een virusinfectie. Wanneer je weerstand laag is ben je een stuk vatbaarder voor virussen dan wanneer je een goede weerstand hebt. Een slechte weerstand krijg je van slecht slapen en ongezonde leefgewoonten. Stress, roken en alcohol hebben een negatieve invloed op ons immuunsysteem.

Stress zorgt er over het algemeen voor dat je onvoldoende tot rust komt, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Alcohol verstoort de nachtrust ook, al na een paar glazen zelfs. Veel mensen denken dat ze juist geweldig slapen na een avondje flink drinken. Er is een aanzienlijk verschil in fitheid als je ’s ochtends opstaat wanneer je de avond ervoor gedronken hebt als wanneer je niet gedronken hebt. Daarnaast heeft je lichaam het er maar druk mee om al die afvalstoffen af te voeren. Dat geldt ook voor roken, maar dat moet je sowieso gewoon niet doen!

Hoe het dan zit het als je zonder jas naar buiten gaat? Lange tijd zonder jas naar buiten gaan waardoor je flink afkoelt of bijvoorbeeld sporten en vervolgens buiten blijven staan in je dunne shirtje veroorzaken sterke wisselingen tussen warm en koud dit doet je weerstand geen goed. Daardoor word je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Maar een sprintje naar de auto zonder jas, daar zal je niet snel iets van krijgen.

In de winter zijn we geneigd minder groente te eten dan in de zomer, we grijpen eerder naar vette happen. Terwijl we onze groente juist in dit seizoen hard nodig hebben. Ook komen we vaak niet veel meer buiten dan noodzakelijk, terwijl een frisse neus halen goed is voor onze weerstand.

Oproep aan alle moeders die de verboden zin wel eens gebruiken. Ventileer je je huis eigenlijk wel genoeg? Het is belangrijk frisse lucht binnen te laten en de rond zwevende virussen naar buiten te bonjouren. Oh ja en denk er ook op een donkere druilerige dag aan gezond te koken!

Liefs Hanneke

Bron, bron, bron, bron

 

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter

Verkouden-griep-1


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.