De term cheatday, weg ermee! Fit talk / Voeding

Eerst wist ik niet eens wat het was ‘cheaten’. Behalve in een game, met ‘klapaucius’ en !;!;!;!;!;!;!; kon je in de Sims echt vet veel geld krijgen. Zodat je weer verder kon met het ontwikkelen van je droomhuis. Dat is het dus niet! Het is een vooraf vastgelegde dag in de week waarop je ‘legaal’ mag ontbijten met donuts, in de avond een dikke pizza naar binnen mag schuiven en mag eindigen met chips en M&M’s op de bank.

Wat is een cheatday?
Is dit een dag waarop je een stuk chocolade bij de koffie neemt en in de avond een wat minder verantwoorde calorierijke maaltijd op het menu staat? Of is het een dag waarop je alles eet wat los en vast zit? Ontbijten met croissants, een gevulde koek bij de koffie, lunchen met een broodje roomkaas en zalm, in de middag een stuk taart, dineren met pizza, tien bier en borrelnootjes in de avond en een patatje met na het stappen is gewoon misschien een beetje too much. Waar het om gaat is doseren. Eet je op je cheatday alles wat los en vast zit, dan kan het zo zijn dat je op week totaal nog te veel eet en al je bewuste keuzes doordeweeks voor niets zijn geweest en de broeken alsnog steeds strakker gaan zitten.

Valsspelen
Waarom zien we het eten van pizza, frietjes, spare ribs en sushi als ‘valsspelen’? Het klinkt alsof je je er schuldig over moet voelen, maar wie zegt tegen je dat je iets niet mag? Eet ik dan drie dagen per week fast food? Nee, want ik blijf graag een beetje in model. Daarnaast protesteert mijn buik dan vanzelf, dus laat ik het (meestal) wel uit mijn hoofd.

Kies bewust, geniet bewust
Door bepaalde dingen alleen bij uitzondering te eten kun je ergens echt naar uitkijken en geniet je er ook automatisch meer van. Binnen een gezond en gebalanceerd voedingspatroon past best af en toe best een patatje met (zonder schuldgevoel). Jij bepaalt zelf de regels, dus ook wanneer je wat eet. Valsspelen bestaat dan niet, dus cheatday weg ermee!
Liefs Hanneke

 

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter | Instagram

Cheatday-weg-ermee-1


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.